https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odpadove-firmy-skladkovani-omezit-bez-zvyseni-poplatku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Skládkování lze omezit bez zvýšení poplatků

25.1.2018 13:24 | PRAHA (ČTK)
V návrhu zákona o odpadech poplatek pro obce má stoupnout před rokem 2024 z 500 na 2000 korun za tunu odpadu. Ilustrační snímek.
V návrhu zákona o odpadech poplatek pro obce má stoupnout před rokem 2024 z 500 na 2000 korun za tunu odpadu. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Větší recyklace a omezení skládkování lze podle firem, které se zabývají odpadem, dosáhnout i bez chystaného zvýšení poplatků za skládkování. V návrhu zákona o odpadech má stoupnout poplatek pro obce před rokem 2024 z 500 na 2000 korun za tunu odpadu. Podle ministerstva životního prostředí to ale nemusí znamenat vyšší náklady pro občany, kvůli slevám a jinému přístupu mohou ceny naopak klesnout.
 
Účinnější separace odpadu a recyklace je podle ČAOH (Česká asociace odpadového hospodářství), možná bez toho, aby se za odpad platilo více. Zástupci ČAOH, Spolku veřejně prospěšných služeb a Sdružení komunálních služeb navrhli deset kroků, které by tomu podle nich pomohly. Nejdůležitější jsou tři z nich - četnější popelnice na tříděný odpad, daňové zvýhodnění recyklovaných materiálů a výrobků a jejich upřednostnění ve veřejných zakázkách. Podle ředitele ČAOH Petra Havelky jsou dobrým příkladem protihlukové stěny kolem dálnic, které se také dají vyrábět z recyklovaných materiálů.

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) považuje vyjádření ČAOH k výši poplatku za ´strašení starostů a občanů s cílem neměnit zavedené (ne)pořádky,´ na kterých podle nich právě členové asociace nejvíce vydělávají. "Jakmile se systém změní a bude odpad odkloněn ze skládek, starostové budou mít přístup k recyklačním slevám, ušetříme primární zdroje a cena za odpady občanům může i klesnout," sdělila mluvčí MŽP Petra Roubíčková.

Na současné i chystané legislativě o odpadech asociaci vadí, že nepřistupuje stejně k různým možnostem nakládání s odpady. Zvýhodňuje podle nich spalování před tříděním a recyklací. "Chceme-li se vyhnout opakování trpké zkušenosti s fotovoltaikou, technologické přístupy si musejí být legislativně rovny a volně mezi sebou soutěžit," uvedli dále zástupci firem v tiskové zprávě.

Spalování podle nich zvýhodňuje jak chystané navýšení skládkovacího poplatku, tak i změna v dosavadní vyhlášce, která znemožňuje skládkovat odpad s výhřevností 6,5 MJ/kg v sušině, což vychází zhruba na 4,5 MJ/kg hmoty v surovém stavu. Dosud byl tento parametr 8 MJ/kg pro hmotu v surovém stavu, nově to tedy znamená, že na skládkách nesmí skončit ani poměrně špatně hořící odpad. Podle Havelky ho nebudou chtít brát ani spalovny. "Nikdo vám za adekvátní cenu nevezme odpad, který nehoří," řekl Havelka, podle kterého se tento přístup prodraží. Vyhláška navíc podle něj uškodila recyklaci. "Byly zastaveny naprosto všechny projekty třídících linek v České republice," jmenoval jeden z jejích důsledků. Zmínil firmu OZO Ostrava, která kvůli vyhlášce zmrazila projekt nové, velké třídící linky.

Kromě chystaného nového zákona o odpadech, který má zavést mimo jiné diskutované zvýšení poplatků, se podle zástupců asociace připravuje i obdobný poslanecký pozměňovací návrh stávajícího zákona. Uvedli to minulý týden i zástupci obcí ze Sdružení místních samospráv, kterým vadí, že by je tím zákonodárci obešli. Zatímco k vládnímu návrhu zákona se mohou vyjadřovat v připomínkovém řízení, u poslaneckého návrhu by takovou možnost neměli. Ministerstvo životního prostředí se k údajnému pozměňovacímu návrhu nevyjádřilo s vysvětlením, že žádný takový návrh nebyl předložen. Pokud se tak stane, bude na něj ministerstvo reagovat.

V současné době se Česko připravuje na zákaz skládkování od roku 2024. Evropská unie dokončuje takzvaný recyklační balíček, který má k roku 2035 výrazně zvýšit recyklaci a omezit skládkování. Hovoří se o povinnosti recyklovat 65 procent odpadu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist