https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/organizatori-akce-uklidme-cesko-letos-chteji-100-000-dobrovolniku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Organizátoři akce Ukliďme Česko letos chtějí 100 000 dobrovolníků

23.3.2016 14:45 | BRNO (ČTK)
Na webu je mapa, kde se lze přihlásit k úklidu v okolí svého bydliště. Zájemce o organizaci úklidu může kontaktovat pořadatele, aby se o jeho akci dozvěděli ostatní
Na webu je mapa, kde se lze přihlásit k úklidu v okolí svého bydliště. Zájemce o organizaci úklidu může kontaktovat pořadatele, aby se o jeho akci dozvěděli ostatní
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Organizátoři akce Ukliďme Česko si letos vytyčili cíl účasti 100 000 dobrovolníků, kteří by se podíleli na úklidu černých skládek či jen vyčištění přírody a měst od odpadků. Akce se koná v sobotu 16. dubna a již nyní počet připravovaných úklidů překročil počet 1100. Lidé se mohou přihlásit na webových stránkách www.uklidmecesko.cz a buď se mohou stát organizátory úklidu, nebo dobrovolníky, kteří se k plánovanému úklidu připojí, řekl na tiskové konferenci Miroslav Kubásek ze spolku Ekosmák.
 

"Loni se připojilo přes 50 000 dobrovolníků a letos jsme se spojili ještě s Českým svazem ochránců přírody, kteří dělali podobnou akci," řekl Kubásek, který je zároveň trojkou kandidátky ANO do krajských voleb na jižní Moravě.

Ukliďme Česko je největší úklidovou akcí v Česku a každý rok se počet zapojených lidí i počet úklidů zvyšuje. Zapojují se dobrovolníci, spolky, firmy i města či obce. "Na webu je mapa, kde se lze přihlásit k úklidu v okolí svého bydliště. Zájemce o organizaci úklidu nás může kontaktovat, aby se o jeho akci dozvěděli ostatní. Kdo nemá čas se účastnit, může také mapovat černé skládky a my na ně upozorníme obce," popsal Kubásek.

Pořadatelé dávají organizátorům jednotlivých úklidů informace, jak s odpadem naložit, zajišťují pytle a rukavice. "Například v Brně spolupracuje i městská společnost SAKO, která kromě pytlů a rukavic zajistí i svoz sebraného odpadu. Je potřeba, aby organizátor přišel a nahlásil úklid na příslušnou městskou část," vysvětlil Kubásek.

Podle něj bývá v menších obcích často velký zájem a u úklidu se sejde třeba i polovina obce. "Ve městech je to odtažitější, většinou je to skupina známých či kamarádů. Ale často se také stává, že přijdou lidé ze sídliště, kteří se neznají a zjistí, že bydlí ve stejném domě, takže akce má i sociální kontext," poznamenal Kubásek.

Letošní novinkou je zapojení škol, tedy dětí. "Když si osahají odpad v přírodě, příště si mnohé rozmyslí nějaký odpadek zahodit," míní Kubásek.

Organizátoři akce také začali spolupracovat s odborníky z Univerzity Palackého v Olomouci na mapové aplikaci, která na základě sebraných dat ukazuje pravděpodobná místa vzniku skládky. "Funguje podobně jako mapa kriminality," uvedl Kubásek.

Loni se uskutečnilo téměř 1500 úklidových akcí a sebralo se 1400 tun odpadu, průměrně na osobu 27 kilogramů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist