http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ornitologove-videli-u-prerova-orla-kamcatskeho-v-cr-nezije
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

Ornitologové viděli u Přerova orla kamčatského, jednoho z největších dravců světa

22.2.2016 09:06 | PŘEROV (ČTK)
Orel kamčatský má rozpětí křídel od dvou do dvou a půl metru a váží od pěti do devíti kilogramů
Orel kamčatský má rozpětí křídel od dvou do dvou a půl metru a váží od pěti do devíti kilogramů
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jarmila Kačírková / MOS
Orla kamčatského, který je jedním z největších dravců světa, zahlédli o víkendu ornitologové u Přerova. Dravec je překvapil, tento druh v Evropě nežije, proto předpokládají, že orel unikl ze zoo nebo nějakému sokolníkovi, řekl místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.
 

Ornitologové orla kamčatského viděli v sobotu v polích nedaleko od Přerova. "Letěl kolem nás, poměrně blízko, dal se vyfotit. Těžko říct, kde bude dnes," uvedl Šafránek.

Mladý pták vypadal jako mladý orel mořský, ale díky fotodokumentaci jej ornitologové podle zobáku určili jako orla kamčatského. "To následně potvrdili i další odborníci a specialisté na dravce. Na Moravě jde o první pozorování tohoto druhu a v ČR o druhý výskyt. V roce 2015 byl orel kamčatský zjištěn v jižních Čechách," uvedl Šafránek.

V republice se podle něj chová v pěti zoologických zahradách, má ho také několik sokolníků. Ornitologové již zoo i chovatele kontaktovali a čekají na reakce, některé zahrady již potvrdily, že jim orel nechybí. "Pokud jej někde uvidíte, tak jej pokud možno vyfoťte a dejte vědět Moravskému ornitologickému spolku do Přerova na mosprerov@seznam.cz," vyzval lidi Šafránek.

Orel kamčatský má rozpětí křídel od dvou do dvou a půl metru a váží od pěti do devíti kilogramů. Samice jsou větší než samci. "Mladí ptáci jsou převážně černohnědí s ocasem, který postupně bělá v souvislosti s dospíváním. Jsou velmi podobní orlu mořskému, na rozdíl od něj mají výrazně žlutý zobák. Dospělí ptáci mají výrazné bílé zbarvení ocasu, nohou i v křídlech," řekl Šafránek. Orel kamčatský žije v Rusku a v Japonsku, jeho domovem je Kamčatský poloostrov, pobřeží Ochotského moře a Kurilské ostrovy.

tisknout poslat
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist