https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravske-zoo-se-dari-rozsirovat-chovnou-skupinu-mandrilu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravské zoo se daří rozšiřovat chovnou skupinu mandrilů

12.3.2016 10:22 | OSTRAVA (ČTK)
Skupina ostravských mandrilů má sedm členů, přičemž nejmladšímu jsou necelé dva měsíce
Skupina ostravských mandrilů má sedm členů, přičemž nejmladšímu jsou necelé dva měsíce
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Pavel Vlček / Zoo Ostrava
V ostravské zoologické zahradě se rozrůstá chovná skupina mandrilů, kteří patří k nejpestřeji zbarveným primátům. Skupina má sedm členů, přičemž nejmladšímu jsou necelé dva měsíce. Jedna ze samic je navíc březí a skupina se tak v brzké době rozšíří o další přírůstek, řekla ČTK mluvčí zahrady Šárka Nováková.
 

Chovu mandrilů se zoo věnuje dlouhodobě už od roku 1959. "Za tuto dobu se narodilo 34 mláďat, odchovat se podařilo 24 z nich. Největší úspěchy jsme měli začátkem 90. let minulého století, kdy se narodil a odchoval největší podíl mláďat," uvedla Nováková.

Při sestavování nové chovné skupiny na počátku tisíciletí se zoologické zahradě chov nedařil. "Teprve od roku 2010, kdy jsme dovezli nového chovného samce ze Španělska, se snad začíná opět dařit. Skupinu dále tvoří také dvě chovné samice, které se po počátečních nezdarech naučily starat o svá mláďata a teď už je odchovávají dobře," uvedla mluvčí.

Loni skupina získala podstatně lepší zázemí, když se přestěhovala do Pavilonu evoluce, který je největší stavbou v historii zahrady
Loni skupina získala podstatně lepší zázemí, když se přestěhovala do Pavilonu evoluce, který je největší stavbou v historii zahrady
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Pavel Vlček / Zoo Ostrava

Loni skupina získala podstatně lepší zázemí, když se přestěhovala do Pavilonu evoluce, který je největší a nejdražší stavbou ve více než šedesátileté historii zahrady. Jeho vybudování stálo 143 milionů korun.

"Získali tak více prostoru, kde se velmi rychle zabydleli. Už čtvrtý den po přesunu začali využívat i travnatý kruhový výběh, kde nadšeně hledají semena, pojídají traviny, loví hmyz. Zde je mají návštěvníci možnost vidět i v tomto období, pokud není výrazně chladno a neprší," uvedla Nováková.

Ve volné přírodě se zbytkové populace mandrilů vyskytují v Kamerunu, Kongu, Rovníkové Guinei a Gabonu. Ohroženi jsou kvůli úbytku přirozeného prostředí a loveni jsou také kvůli masu. "Počty zvířat v přírodě nejsou známé, je ale nezpochybnitelné, že populace klesá. Chov mandrilů v lidské péči tak bude mít stále větší význam a nakonec se může stát poslední možností, jak tento druh primáta uchovat pro další generace," doplnila mluvčí.

Autor videa: Enrico Gombala


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist