https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/park-na-soutoku-berounky-a-vltavy-je-projektem-na-dvacet-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Park na soutoku Berounky a Vltavy je projektem na dvacet let

28.2.2018 08:30 | PRAHA (ČTK)
Území, kde by měl park vzniknout, je v současné době intenzivně zemědělsky využívané. Na území nivy na soutoku Berounky a Vltavy (na obrázku) žije 560 druhů motýlů. V lokalitě jsou také ledňáčci nebo bobři. Park by měl sloužit i zemědělskému hospodaření, ale ne velkoplošného typu, zároveň by měl sloužit rekreaci obyvatel a zvyšovat rozmanitost krajiny.
Území, kde by měl park vzniknout, je v současné době intenzivně zemědělsky využívané. Na území nivy na soutoku Berounky a Vltavy (na obrázku) žije 560 druhů motýlů. V lokalitě jsou také ledňáčci nebo bobři. Park by měl sloužit i zemědělskému hospodaření, ale ne velkoplošného typu, zároveň by měl sloužit rekreaci obyvatel a zvyšovat rozmanitost krajiny.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vytvoření příměstského parku na soutoku Berounky a Vltavy je projektem na dvacet let, jehož cena se pohybuje mezi desítkami a stovkami milionů korun. Výše závisí na tom, zda hlavní město potřebné pozemky odkoupí, či si je pouze pronajme. S majiteli nyní magistrát jedná. Novinářům to včera řekla radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice). Park, který má být na rozloze 1300 hektarů, zasahuje na území pěti městských částí a města Černošic.
 

Území, kde by měl park vzniknout, je v současné době intenzivně zemědělsky využívané. "Chceme, aby ta krajina byla ekologicky hodnotná a stabilní," řekla Plamínková. Na území nivy na soutoku Berounky a Vltavy žije 560 druhů motýlů. V lokalitě jsou také ledňáčci nebo bobři. Park by měl sloužit i zemědělskému hospodaření, ale ne velkoplošného typu, zároveň by měl sloužit rekreaci obyvatel a zvyšovat rozmanitost krajiny. V parku by měly být nízkonákladové stavby jako například hřiště, které by nebylo náročné v případě povodní obnovit. Na soutoku by moly být sady a aleje, plochy by mohly sloužit k pastvě zvířat, což by rozvíjelo biodiverzitu. Lokalita by mohla sloužit příměstskému zemědělství a mohly by se tu prodávat lokální plodiny.

O záměru na vytvoření parku magistrát informoval už v roce 2015. Vedení Prahy podepsalo memorandum s městskými částmi o vzniku příměstského parku, ale problémem jsou jednání s majiteli pozemků.

Projekt parku brzdí také záměr na splavnění Berounky, kvůli kterému je nutné počítat s vytvořením jezu. Plamínková v lednu poslala na ministerstvo dopravy žádost o vyřazení Berounky ze seznamu významných využitelných vodních cest, ministerstvo na splavnění však trvá. Splavnění by podle radní negativně ovlivnilo tok, protože by bylo nutné prohloubit koryto, postavit jez, plavní kanál a deset plavebních komor. Takové zásahy by dle Plamínkové negativně ovlivnily protipovodňová opatření Prahy, proto poslanci za Starosty zvažují využití zákonodárné iniciativy na vyřazení Berounky ze seznamu. Více o projektu naleznete na webu Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist