https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/peking-kvuli-ochrane-ovzdusi-zakazal-petardy-a-ohnostroje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Peking kvůli ochraně ovzduší zakázal petardy a ohňostroje

3.12.2017 23:41 | PRAHA (ČTK/Ekolist)
Čínské úřady zakázaly v metropoli Pekingu odpalování petard a ohňostrojů. Důvodem je, že ohňostroje přispívají k znečištění ovzduší, které hlavní město Číny každoročně v zimních měsících sužuje.
Čínské úřady zakázaly v metropoli Pekingu odpalování petard a ohňostrojů. Důvodem je, že ohňostroje přispívají k znečištění ovzduší, které hlavní město Číny každoročně v zimních měsících sužuje.
Čínské úřady zakázaly v metropoli Pekingu odpalování petard a ohňostrojů. Důvodem je, že ohňostroje přispívají k znečištění ovzduší, které hlavní město Číny každoročně v zimních měsících sužuje. Zábavní pyrotechnika rovněž stojí za množstvím zranění a požárů.
 

Opatření bylo vydáno před blížícím se lunárním Novým rokem, který připadne na 16. února. Zábavní pyrotechnika odpalovaná v předvečer svátku bývá jednou z hlavních součástí oslav. Hlasité petardy a rachejtle mají zahánět zlé duchy.

Pekingské úřady schválily nové nařízení v pátek, oznámila tisková agentura Nová Čína. Zákaz se má týkat oblasti ohraničené pátým dálničním okruhem, který je od centra vzdálený deset kilometrů.

Snahy o zmírnění zimní smogové krize v severním průmyslovém pásu Číny, který zahrnuje i Peking, maří průmysl založený na spalování uhlí, vytápění domácností a stále rostoucí počet aut v ulicích. Nejvíce lidí cestuje v Číně právě v období kolem lunárního Nového roku, kdy si mnoho Číňanů bere svou jedinou dovolenou. Během čtyřicetidenního období kolem Nového roku lidé v Číně uskuteční kolem tří miliard různých cest.

O tom, že ohňostroje mají i nezanedbatelný vliv na životní prostředí, se můžete dočíst v článku Temné stíny ohňostrojů. Kromě emisí znečišťujících látek je s nimi spojen i hluk a světelné záblesky, které se mohou stát osudné řadě zvířat. V Praze museli záchranáři ošetřovat labutě, které vyplašené ohňostrojem se vydaly na zběsilý let pryč. Cestou se však srazily s tramvajovými dráty.

Strana zelených letos v lednu navrhla, aby se v Praze konaly tzv. tiché ohňostroje, při kterých nedochází k expozím na obloze.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist