https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzenska-skoda-electric-poprve-predstavila-novy-elektrobus-e-city
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeňská Škoda Electric poprvé představila nový elektrobus E'City

21.11.2017 12:15 | PLZEŇ (ČTK)
Škoda Electric na konci září podepsala smlouvu na dodávku 11 elektrobusů do Českých Budějovic. Od března slouží deset vozidel stejného typu v MHD v Třinci, provozuje je firma Arriva Morava.  Na ilustračním snímku Škoda Perun.
Škoda Electric na konci září podepsala smlouvu na dodávku 11 elektrobusů do Českých Budějovic. Od března slouží deset vozidel stejného typu v MHD v Třinci, provozuje je firma Arriva Morava. Na ilustračním snímku Škoda Perun.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Škoda Electric
Plzeňská Škoda Electric dnes představila na veletrhu CZECHBUS 2017 v Praze nový elektrobus Škoda E'City. Vznikl po spolupráci s firmou Iveco, která dodala karoserii, řekl obchodní ředitel Škody Radek Svoboda. Škoda Electric získala v posledním roce několik kontraktů na dodávku těchto vozidel do českých a slovenských měst.
 

"Zájem o elektrobusy roste. Přínos elektromobility pro města je jednoznačně pozitivní," uvedl Svoboda. Společnost na konci září podepsala smlouvu na dodávku 11 elektrobusů do Českých Budějovic. Od března slouží deset vozidel stejného typu v MHD v Třinci, provozuje je firma Arriva Morava. Jeden pilotní elektrobus dodal letos také firmě Arriva Nové Zámky na Slovensko, další budou podle Svobody brzy jezdit v Žilině.

"V posledních letech se trh rychle mění. Elektrobusy jsou velký trend. Jsou tiché, v místě provozu bez emisí a infrastruktura k jejich dobíjení není komplikovaná. Jen v posledních třech letech jsme představili hned několik nových typů," popsal Svoboda.

S Ivecem už plzeňská firma úspěšně postavila řadu trolejbusů, nyní se portfolio rozšířilo o společné elektrobusy. Nový model E'City je podle Svobody zajímavý především modulární koncepcí výzbroje, která umožňuje přizpůsobit vozidlo podle požadavků zákazníka.

"To se týká zejména různých variant provozu s ohledem na možnosti nabíjení nebo délky tratí. K dvanáctimetrové variantě brzy přibude také kratší desetimetrová a dlouhá osmnáctimetrová verze," dodal.

Škoda Electric je největším evropským výrobcem trolejbusů. Vyrobila jich už 14.500 a jezdí ve 30 zemích Evropy, Asii a v USA. Ročně utrží pět až šest miliard korun. Vedle trolejbusů a elektrobusů vyrábí pohony pro elektrická vozidla, trakční motory a hybridní a vodíkové autobusy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist