https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pocet-zelenych-firem-ktere-ekologicky-likviduji-elektroodpad-roste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Počet "zelených" firem, které ekologicky likvidují elektroodpad, roste

24.12.2015 10:05 | PRAHA (ČTK)
Podle nedávných výsledků kolektivního systému ELEKTROWIN pro letošní rok za Českou republiku by celkově mohl padnout rekord. Ve sběrných místech, které systém vytvořil, bylo nasbíráno více než 29 000 tun starého elektra
Podle nedávných výsledků kolektivního systému ELEKTROWIN pro letošní rok za Českou republiku by celkově mohl padnout rekord. Ve sběrných místech, které systém vytvořil, bylo nasbíráno více než 29 000 tun starého elektra
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Počet českých firem, které se zapojily do projektu Zelená firma, vzrostl letos meziročně o třináct procent. Projekt funguje od roku 2008 a zaměřuje se na sběr vysloužilých firemních elektrozařízení a baterií. Třídění a ekologické likvidaci elektroodpadu z provozů a kanceláří se věnuje téměř 2000 firem. Vytřídí až trojnásobné množství elektroodpadu, než je republikový průměr, informovala Lenka Rudišová z agentury Lesensky.cz.
 

Ekologickou likvidací a tříděním elektroodpadu se v rámci projektu Zelená firma ušetřilo podle ředitele kolektivního systému REMA Davida Vandrovce téměř 760 tun oxidu uhličitého. "To je přibližně stejné množství CO2, jaké by do vzduchu vypustilo letadlo, které by oblétlo Zemi 118krát dokola," uvedl Vandrovec.

Odborníci se shodují, že stále více českých podniků zařazuje šetrnější přístup k životnímu prostředí do svých firemních hodnot a zaměstnance vede k ekologicky odpovědnějšímu chování. Ještě před pár lety přitom vedení podniků řešilo zejména splnění povinného minima stanoveného zákonem a možnost ušetřit na nákladech, v současnosti vnímají ekologicky odpovědné zacházení s odpadem jako zásadní ukazatel vyspělosti firmy.

Podle nedávných výsledků kolektivního systému ELEKTROWIN pro letošní rok za Českou republiku by celkově mohl padnout rekord. Ve sběrných místech, které systém vytvořil, bylo nasbíráno více než 29 000 tun starého elektra. Od ledna do října se do recyklace dostalo téměř 13,5 tuny chladících zařízení, velkých spotřebičů téměř 11 000 tun. V loňském roce to bylo 12 097 a 8207 tun. Přibylo i vysbíraných malých spotřebičů. Za tři čtvrtletí letošního roku jich obyvatelé ČR odevzdali 5300 tun oproti loňským 4700 tunám.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist