https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podil-energie-z-obnovitelnych-zdroju-v-nemecku-presahl-33-procent
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podíl energie z obnovitelných zdrojů v Německu přesáhl 33 procent

21.12.2017 10:00 (ČTK)
Podíl energie z obnovitelných zdrojů v Německu stoupá
Podíl energie z obnovitelných zdrojů v Německu stoupá
Podíl energie z obnovitelných zdrojů letos v Německu dosáhl 33,1 procenta, zatímco loni to bylo 29 procent. Nejvýznamnějším energetickým zdrojem zůstává uhlí, i když jeho podíl klesá, uvedlo20.prosince na základě předběžných údajů německé Sdružení energetiky a vodárenství (BDEW).
 
Z černého a hnědého uhlí letos Německo získalo 37 procent elektrické energie, zatímco ještě před rokem to bylo 40,3 procenta. Podobný trend je vidět rovněž u energie z jádra, jejíž podíl klesl ze 13 na 11,6 procenta. Mírně naopak vzrostl podíl zemního plynu na výrobě elektřiny - z 12,5 na 13,1 procenta. Z ostatních zdrojů spolková republika letos získala 5,1 procenta energie.

Celková spotřeba energie se vyšplhala na 557,6 miliardy kilowatthodin z loňských 552,9 miliardy kilowatthodin.

Čísla podle Stefana Kapferera z vedení BDEW ukazují, že se zrychluje přechod od způsobů výroby elektřiny, které produkují hodně oxidu uhličitého (CO2), k těm, které tohoto skleníkového plynu produkují výrazně méně. Energetický průmysl by tak podle Kapferera měl být schopen splnit klimatické cíle a do roku 2020 snížit emise CO2 o 40 procent ve srovnání s rokem 1990.

Podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny v Německu v posledních letech roste výrazně. V roce 2013 činil 23,4 procenta, v roce 2015 už 30 procent. Může za to mimo jiné postupný odklon od klasických zdrojů energie. Letos Německo od sítě odpojilo šest černouhelných elektráren. V roce 2022 ukončí spolková republika provoz posledních jaderných elektráren.

Německo chce do budoucna svou energetiku založit primárně na obnovitelných zdrojích, které by v roce 2035 měly pokrývat 55 až 60 procent celkové spotřeby elektřiny.

V Česku se takzvaná zelená elektřina, která se vyrábí z obnovitelných zdrojů energie, v roce 2016 na spotřebě elektrické energie podílela 12,97 procenta.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist