https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/potraviny-ktere-nesnite-darujte-verejne-lednicky-funguji-napric-ceskem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Potraviny, které nesníte, darujte. Veřejné ledničky fungují napříč Českem

14.9.2016 01:46 | PRAHA (Ekolist.cz)
Veřejná lednička v Praze v Café na půl cesty. Hned vedle ní veřejná šatní skříň
Veřejná lednička v Praze v Café na půl cesty. Hned vedle ní veřejná šatní skříň
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | INEX - Sdružení dobrovolných aktivit
Už v několika českých městech mají svoji veřejnou sdílenou ledničku. Obyčejnou chladničku s neobyčejným účelem – lidé do ní nosí potraviny, které nespotřebují, a nabízí je potřebným. První veřejnou ledničku zprovoznili v Plzni, následovaly České Budějovice, Pelhřimov, Chrudim a Praha. V hlavním městě se v sobotu v rámci oslav Zažít město jinak otevře už v pořadí čtvrtá pražská sdílená lednice. Nejdete ji v Bio Oko Na Praze 7.
 

Nejčastěji fungují veřejné ledničky u kaváren. Obsluha je má totiž stále na očích a společně se s jejich zakladateli o starají o čistotu a kontrolují, zda se v ní uložené potraviny nekazí. Veřejnou lednici lidé najdou například u Café na půl cesty na pražském Pankráci, plzeňské neziskové kavárně Perfect World, pelhřimovské kavárně Agáta nebo na dvorku českobudějovické Literární kavárny Měsíc ve dne. Dvě z ledniček v Praze se nachází v prostoru vysokoškolských kolejí, konkrétně na Roosweltově koleji VŠE v Holešovicích a Koleji Vltava na Jižním Městě.

Jejich zakladatelé shodně uvádějí, že hlavním impulzem k zřízení sdílené ledničky byla snaha předejít zbytečnému vyhazování jídla i chuť zapojit se do dění ve městě. Veřejnou lednici v Českých Budějovicích založily Johana Prokopová a Zuzana Orlová v rámci školního projektu.

Obsah ledničky je vždycky překvapení
Obsah ledničky je vždycky překvapení
Foto | Azri / Flickr.com

Podle jejich zkušeností lidé věci do ledničky spíše dávají, než si sami berou. „Asi je to tím, že zatím nejsou zvyklí brát si a raději jídlo nechají jiným, potřebnějším - přestože lednička není primárně projekt pro sociálně slabší, ale chceme, aby byla pro všechny,“ dodávají. Vděčnými strávníky jsou například studenti, kteří si do lednice zajdou na večerní svačinu.

Obsah ledničky je vždycky překvapení. Lidé v Plzni do ní často odkládají dětské přesnídávky, ovoce a zeleninu. V Českých Budějovicích můžete narazit na různé zavařeniny, jogurty, sýry, objevil se tam i kaviár nebo feferonky. Kromě lednice mají v budějovické kavárně také prostor pro potraviny, které chlad nepotřebují. Tam lidé zanechávají třeba koření, instantní jídla, těstoviny, rýži nebo luštěniny.

Pokud byste chtěli ve svém městě veřejnou ledničku také zprovoznit, připravte se na dlouhodobou práci. Zdaleka to není jen o tom sehnat nepotřebnou chladničku, varují jejich zkušení provozovatelé. Podle Dominiky Paškové z Plzně je velmi důležité dostat informaci o ledničce mezi lidi: „Musí o ní vědět, musí znát její účel a musí být otevření pomoci druhým a sdílení celkově. Takže zavedení veřejné ledničky není jen o jedné počáteční akci, ale je to vcelku náročná práce,“ vysvětluje.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeňka Vítková
Vydání článku finančně podpořilo Hlavní město Praha v rámci projektu Ekoporadnypraha.cz.


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist