https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-schvalila-zmenu-uzemniho-planu-kvuli-stanici-pro-zvirata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha schválila změnu územního plánu kvůli stanici pro zvířata

19.6.2016 19:50 | PRAHA (ČTK)
Na posledním zasedání před letními prázdninami schválili pražští zastupitelé změnu územního plánu, která umožní výstavbu nové záchranné stanice pro handicapovaná volně žijící zvířata. Moderní stanice v Jinonicích vyjde na desítky milionů korun.
 

Současná záchranná stanice, která sídlí na okraji Jinonic v blízkosti Prokopského údolí, funguje v provizoriu. Lesy hlavního města Prahy ji převzaly v roce 2011 ve zdevastovaném stavu. V nadcházejících letech by proto v areálu mělo vzniknout moderní léčebné zařízení odpovídající evropským standardům v péči o volně žijící živočichy. Počítá se i s ekoncentrem. Dokončena je projektová studie.

"Celkový předpokládaný rozsah pozemku pro modernizaci stanice je více než dva hektary. Lesy hlavního města Prahy čekají na tuto změnu již několik let," řekla ČTK náměstkyně Petra Kolínská (Trojkoalice/SZ).

Vedení Prahy navíc podle radní Jany Plamínkové (Trojkoalice/STAN) řeší potíže s neoprávněným nájemcem, Českým svazem ochránců přírody Dolní Břežany, který v Jinonicích sídlil do roku 2011. Svaz od té doby odmítá areál opustit, a brání tak dalšímu rozvoji stanice, uvedla radní.

Ošetřovatelé jsou zvířecím pacientům k dispozici nonstop. Několikrát denně vyjíždějí k případům po celé Praze. Loni ošetřili přes 3000 zraněných a handicapovaných živočichů, o 400 více než v roce 2014. Je to rekordní počet, nejvyšší od začátku fungování stanice v roce 2012. Mezi nejčastější pacienty jinonické stanice patří ježci, zajíci, poštolky, kosi, rorýsi, netopýři a labutě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist