https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pravnicka-jelinkova-zpochybnuje-konkurz-na-sefa-cizp
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Právnička Jelínková zpochybňuje konkurz na šéfa ČIŽP

24.1.2016 23:16 | PRAHA (ČTK)
Kritička vedení inspekce, bývalá vedoucí právního oddělení na ČIŽP Jitka Jelínková, včera média upozornila na zřejmě nezákonnou dohodu mezi státním tajemníkem ministerstva životního prostředí (MŽP) Janem Landou a ministrem Richardem Brabcem (ANO) o výběru nejvhodnějšího uchazeče.
Kritička vedení inspekce, bývalá vedoucí právního oddělení na ČIŽP Jitka Jelínková, včera média upozornila na zřejmě nezákonnou dohodu mezi státním tajemníkem ministerstva životního prostředí (MŽP) Janem Landou a ministrem Richardem Brabcem (ANO) o výběru nejvhodnějšího uchazeče.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | MŽP
Konkurz na ředitele České inspekce životního prostředí (ČIŽP), který vyhrál Erik Geuss, by mohl být zpochybněn. Kritička vedení inspekce, bývalá vedoucí právního oddělení na ČIŽP Jitka Jelínková, včera média upozornila na zřejmě nezákonnou dohodu mezi státním tajemníkem ministerstva životního prostředí (MŽP) Janem Landou a ministrem Richardem Brabcem (ANO) o výběru nejvhodnějšího uchazeče. Jelínková tvrdí, že byl porušen zákon o státní službě.
 

V pondělí proto podá podnět náměstkovi ministra vnitra pro státní službu Josefu Postráneckému, aby jmenování Geusse bylo zrušeno.

MŽP oznámilo na konci minulého týdne, že Geuss obhájil svou pozici v novém konkurzu. Geusse ale kritizují zástupci ekologických organizací i bývalí zaměstnanci. Tvrdí, že nedokáže zajistit hlavní funkci inspekce. Pochybnosti podle nich vzbuzuje i fakt, že jmenování provázejí dlouhodobé odborné i právní spory. Geuss i ministerstvo ale výhrady vždy odmítali.

Jelínková se nyní odvolává na vyrozumění, které tajemník Landa poslal druhému kandidátovi - Jindřichu Novákovi z oblastního inspektorátu Praha, který do užšího kola s Geussem postoupil.

"Na základě mé dohody (jako státního tajemníka v Ministerstvu životního prostředí) s ministrem životního prostředí Mgr. Richardem Brabcem uzavřené podle § 28 zákona o státní službě dne 14. ledna 2016 byl vybrán jako nejvhodnější jiný žadatel, který bude v nejbližší době na výše uvedené služební místo jmenován," citovala Jelínková z dopisu pro Nováka.

Jelínková upozornila, že ministr životního prostředí není bezprostředně nadřízeným řediteli inspekce. Dohoda mezi tajemníkem Landou a ministrem o výběru nejvhodnějšího žadatele je tedy prý nezákonná. Spolurozhodování ministra o výběru kandidáta je proto v rozporu se zákonem i jeho opakovaně zdůrazňovaným cílem depolitizace, míní. Navíc s Geussem neměla komise vůbec vést přijímací pohovory, podle Jelínkové nebyl státním zaměstnancem. Jeho žádost o funkci měla být vyřazena, je přesvědčena právnička.

Server Týden.cz minulý týden uvedl, že Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality přezkoumává, zda Brabec při prvním jmenování Geusse na konci roku 2014 neporušil zákon. Podle ministra bylo ale Geussovo jmenování bylo v souladu s tehdy platnou legislativou.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist