https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pravomoci-obci-v-narodnich-parcich-senatni-verze-zakona-o-ochrane-prirody-neposiluje-upozornuji-pravnici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pravomoci obcí v národních parcích senátní verze zákona o ochraně přírody neposiluje, upozorňují právníci

20.2.2017 12:44 | PRAHA (Ekolist.cz)
Senátní verze zákona žádné nové pravomoci obcím nepřidává, upozorňují právníci. Zavádí sice jako jeden z účelů národního parku udržitelný rozvoj obcí, ale správy parků nemají k naplňování tohoto cíle stanovenou pravomoc ani nástroje. Na ilustračním snímku vodní toky na Šumavě.
Senátní verze zákona žádné nové pravomoci obcím nepřidává, upozorňují právníci. Zavádí sice jako jeden z účelů národního parku udržitelný rozvoj obcí, ale správy parků nemají k naplňování tohoto cíle stanovenou pravomoc ani nástroje. Na ilustračním snímku vodní toky na Šumavě.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | Pixabay.com
Podle právníků Právnické fakulty Univerzity Karlovy senátní návrh novely zákona o ochraně přírody a krajiny postavení obcí nezlepší. Naopak, v některých případech je dokonce zhorší. Pozměňovací návrhy schválené Senátem jsou nesystémové a ignorují fakt, že zákon není pouze o Národním parku Šumava, píše se dále ve Stanovisku Katedry práva životního prostředí PF UK. Návrh tak podle jejich vyjádření degraduje úrověň ochrany přírody i v ostatních národních parcích.
 

„Analýza senátního návrhu změn v novele zákona o ochraně přírody, kterou z vlastního popudu udělala Katedra práva životního prostředí Právnické fakulty Univerzity Karlovy, potvrdila, že by schválení senátního návrhu vedlo k významnému oslabení ochrany přírody, k degradaci národních parků a že by vyvolalo úplný zmatek v péči o tyto perly našeho přírodního bohatství. Ukazuje také, že ve skutečnosti nijak nezlepšuje postavení obcí, v některých případech jej dokonce zhoršuje, shrnuje závěry právníků Jaromír Bláha z Hnutí DUHA.

Senátní verze zákona žádné nové pravomoci obcím nepřidává, upozorňují právníci. Zavádí sice jako jeden z účelů národního parku udržitelný rozvoj obcí, ale správy parků nemají k naplňování tohoto cíle stanovenou pravomoc ani nástroje. Navíc tím podle stanoviska vzniká nerovnost mezi obcemi v národních parcích a těmi mimo ně. Udržitelný rozvoj obcí už nadto upravuje stavební zákon.

Zrušením 15letého moratoria na změny zón naopak bere Senát obcím i dalším vlastníkům jistotu dlouhodobější jistoty právních poměrů. A zpřísněním režimu v zóně kulturní krajiny rozvoj obcí ve skutečnosti omezují, poukazují právníci.

Podle názoru Hnutí DUHA se proto regionální politikové, kteří senátorský návrh prosazují, blahem obcí a lidí na Šumavě jen zaštiťují. Hnutí už dříve upozornilo, že část pozemků v Národním parku Šumava získali lidé blízcí některým politikům, realitní kanceláře a developerské či jiné stavební firmy. „Senátorský návrh umožňuje jejich převedení do nejméně chráněné zóny, kde by stačila už jen změna územního plánu, a tyto zemědělské pozemky by se změnily na stavební parcely," uvádí Hnutí DUHA.

V oblasti ochrany přírody by pak přijetí senátního návrhu zákona vedlo k rozpadu zón a šetrného hospodaření v lesích i v národních parcích, kde zonace a péče o chráněné lesy dnes funguje, uvádí se ve stanovisku. Navíc se v něm podle právníků popírá smysl nově zaváděných klidových oblastí a nejasným se stává i fungování rad národních parků.

„Je třeba zdůraznit, že ačkoliv ani návrh Poslanecké sněmovny není zcela ideální, je rozhodně krokem správným směrem k účinnější ochraně národních parků. Senátní pozměňovací návrh je třeba odmítnout pro závažné právní, systémové a věcné chyby," dodává Milan Damohorský. Senátní návrh neposkytuje podle jeho slov lepší ochranu přírody ani na Šumavě a ostatní národní parky pak jednoznačně ve svých důsledcích poškozuje.

Právě v neděli 19. února 2017 uběhlo přesně 25 let, kdy bylo přijato původní znění zákona o ochraně přírody a krajiny. Ten podle odborníků dodnes představuje jednu z nejkomplexnějších a nejfunkčnějších norem na ochranu životního prostředí v České republice.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist