https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zoo-ma-dalsiho-z-18-uprchlych-ibisu-zbyvaji-dva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská zoo má dalšího z 18 uprchlých ibisů, zbývají dva

9.3.2016 10:40 | PRAHA (ČTK)
Ptáci s typickým dlouhým zahnutým zobákem dostávají po svém návratu do zoo preparát umožňující vyloučit případné cizí předměty v žaludku. Ibis, který v úterý uhynul, totiž na útěku spolykal mimo jiné i kousky skla nebo části pozinkované podložky
Ptáci s typickým dlouhým zahnutým zobákem dostávají po svém návratu do zoo preparát umožňující vyloučit případné cizí předměty v žaludku. Ibis, který v úterý uhynul, totiž na útěku spolykal mimo jiné i kousky skla nebo části pozinkované podložky
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Rostislav Stach / Zoo Praha
Pražská zoo má zpátky šestnáctého ibisa z 18, kteří minulé úterý uletěli z voliéry poškozené sněhem. Byl odchycen dnes do nárazové sítě v pražském Podolí. Na svém twitteru o tom informoval ředitel zoo Miroslav Bobek. V zoo je nyní 15 ibisů, jeden z odchycených v úterý uhynul kvůli neprůchodnosti střev. Dva ptáci jsou stále na útěku, zoo je ale přesvědčena, že se podaří chytit i je.
 

Vzácní ptáci se ze zoo dostali 1. března dopoledne ven dírami v ochranné síti voliéry, která nevydržela nánosy těžkého mokrého sněhu. Od té doby je hledají pracovníci zahrady za pomoci veřejnosti, která hlásí každého "podezřelého" ptáka na sociálních sítích, kde se fotografie uniklých ibisů rychle šíří, i na telefonní číslo 734 524 439.

Ptáci s typickým dlouhým zahnutým zobákem dostávají po svém návratu do zoo preparát umožňující vyloučit případné cizí předměty v žaludku. Ibis, který v úterý uhynul, totiž na útěku spolykal mimo jiné i kousky skla nebo části pozinkované podložky. "Šlo ale spíše o výjimečný případ, protože se jednalo o nezkušené mládě. Ostatní ibisové jsou zatím v dobré kondici," řekla dnes ČTK mluvčí zoo Jana Myslivečková.

Ibisové se během několika dnů rozletěli po celých středních Čechách. Byli odchyceni v různých částech Prahy a Středočeského kraje - na Balabence a Ruzyni, v Michli, Bohnicích, Holešovicích, u Václavského náměstí, nedaleko Brandýsa nad Labem, v Kralupech nad Vltavou a Říčanech.

Nalezence umísťují pracovníci zahrady do zázemí, aby se zotavili z nezvyklého zážitku. Část navrácených ibisů mohou návštěvníci vidět již od soboty ve voliéře poblíž jižního vchodu do zoo.

Stávající počasí by nemělo ptákům dělat problémy, chladno i mráz snášejí dobře. Zvládnou také bez obtíží hladovět pět až sedm dní, potravu by si ale měli dokázat za současných podmínek nalézt. Na městskou zástavbu, elektrické vedení ani rušnou dopravu v hlavním městě ale nejsou zvyklí a mohou se zranit.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist