https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pre-v-praze-spustila-solarni-nabijeci-stanici-pro-elektromobily
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PRE v Praze spustila solární nabíjecí stanici pro elektromobily

5.2.2018 12:26 | PRAHA (ČTK)
Společnost PRE ve spolupráci s hlavním městem spustila u Výstaviště v pražských Holešovicích rychlonabíjecí stanici pro elektromobily. Zařízení, které využívá pro výrobu elektřiny fotovoltaické panely, s pomocí akumulátorů zároveň vyrovnává napětí v elektrické síti.
Společnost PRE ve spolupráci s hlavním městem spustila u Výstaviště v pražských Holešovicích rychlonabíjecí stanici pro elektromobily. Zařízení, které využívá pro výrobu elektřiny fotovoltaické panely, s pomocí akumulátorů zároveň vyrovnává napětí v elektrické síti.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | PRE
Společnost PRE ve spolupráci s hlavním městem spustila u Výstaviště v pražských Holešovicích rychlonabíjecí stanici pro elektromobily. Zařízení, které využívá pro výrobu elektřiny fotovoltaické panely, s pomocí akumulátorů zároveň vyrovnává napětí v elektrické síti. Novinářům to sdělili zástupci firmy PRE. Ve stanici se mohou zároveň nabíjet dva elektromobily, jeden v režimu rychlonabíjení, který se nabije v řádech desítek minut, a jeden na standardní nabíječce. Ta automobil dobije zhruba za tři hodiny. Pozemek pro stanici poskytl magistrát, PRE v případě poptávky plánuje stavět další.
 

Podle šéfa PRE Pavla Elise je technologie využitá ve stanici přátelská k životnímu prostředí. "Energie, která se použije k nabití auta, je z velké části totiž vyrobena bez toho, aby se znečišťovalo ovzduší," uvedl. Ředitel společnosti PREdistribuce Milan Hampl k tomu doplnil, že stanice využívá akumulátory k uchování energie. V případě překročení limitů napětí pak může z baterií do sítě energii buď dodat, nebo naopak odebrat. Stanici projektovala a postavila firma Energon AdvancedEnergetics.

V případě zájmu ze strany motoristů plánuje PRE postavit i další podobné stanice. Podle šéfa oddělení elektromobility PRE Vojtěcha Frieda se množství energie prodané prostřednictvím nabíjecích stanic každým rokem zvyšuje. Společnost v současnosti provozuje 63 stanic. V roce 2016 spotřebovaly zhruba 40.000 kilowatthodin, loni o 10.000 více. Největším provozovatelem dobíjecích stanic v ČR je společnost ČEZ.

Pozemek pro vybudování stanice poskytl magistrát. Ten se v poslední době pokouší podporovat elektromobilitu, vedení města například nedávno schválilo projekt vybudování infrastruktury pro 59 dobíjecích stanic. Do konce letošního roku by podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) měly být připraveny podmínky pro prvních 16. "Praha v porovnání s jinými evropskými metropolemi jako Amsterodam nebo Vídeň v podpoře elektromobility zaspala a má co dohánět. V následujících dvou letech Praha výrazně podpoří trend čisté mobility a celkového využití nízkouhlíkových technologií," uvedla primátorka.

Pražští zastupitelé také loni v červnu schválili přidělení 950.000 korun radnici druhé městské části na vybudování tří dobíjecích stanic pro elektromobily. Část svého vozového parku chce vyměnit za elektromobily dopravní podnik, který Praha vlastní.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist