https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prestante-s-rabovanim-oceanu-ohrozujete-potravinovou-bezpecnost-varuje-zpravodaj-osn-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přestaňte s rabováním oceánů, ohrožujete potravinovou bezpečnost, varuje OSN

5.11.2012 01:19 | PRAHA/NEW YORK (Ekolist.cz)
Vlády by podle experta OSN měly přehodnotit způsob, jakým rybářství podporují. Drobní rybáři totiž vykazují vyšší úlovky při přepočtu na spotřebované pohonné hmoty než průmyslové flotily velkých rybářských lodí. Drobní a lokální rybáři rovněž s rybami méně plýtvají a méně jich znehodnotí.
Vlády by podle experta OSN měly přehodnotit způsob, jakým rybářství podporují. Drobní rybáři totiž vykazují vyšší úlovky při přepočtu na spotřebované pohonné hmoty než průmyslové flotily velkých rybářských lodí. Drobní a lokální rybáři rovněž s rybami méně plýtvají a méně jich znehodnotí.
Před rabováním oceánů minulý týden varoval speciální zpravodaj OSN pro právo na potravu Olivier De Schutter. V důsledku neudržitelného rybolovu by se totiž mohly ztenčit zdroje, které pro svou výživu využívají drobní rybáři.
 

„Bez rychlého ustoupení od neudržitelných praktik nebudou rybářské flotily a rybáři už nadále schopní hrát kritickou roli v zajišťování práva na potravu pro miliony lidí," ovedl Olivier de Schutter. Proto by podle něj měly světové vlády a mezinárodní organizace zastavit plenění rybích zásob a přijmout opatření k ochraně, udržení a sdílení výnosů z rybaření a mořských ekosystémů.

Rabováním oceánů (v originále ocean-grabbing) de Schutter myslí zejména nepřiznané úlovky, pronikání rybářských flotil do chráněných vod nebo intenzivní rybolov ve vodách, na nichž jsou závislí drobní rybáři.

Podle statistik zpravodaje OSN představuje konzumace ryb 15 procent veškerých živočišných proteinů konzumovaných po celém světě. Tento podíl je přitom ještě vyšší v zemích, jejichž obyvatelstvo je ohroženo podvýživou (tzv. low-income food deficit countries) - jde o 20 procent. Podíl mořských živočichů na proteinovém složení potravy je vyšší i v některých regionech, například v Asii (23 procent) nebo v západní Africe (50 procent). Existuje přitom nejméně třicet zemí, v jejichž případě rybářství zajišťuje víc než třetinu celkového příjmu živočišných proteinů.

Rybářský sektor včetně farmového chovu ryb rovněž zajišťuje 54,8 milionů pracovních míst (těch co ryby chytají nebo je chovají na farmách) a dalších 150 milionů v návazných sektorech. Celý sektor se přitom výrazně globalizuje. Mezinárodní obchod s rybářskými komoditami vzrostl z osmi milionů tun v roce 1976 (s hodnotou okolo osmi miliard amerických dolarů) na 57 milionů tun v roce 2010 (s odhadovanou hodnotou 102 miliard dolarů). Mezinárodně je přitom obchodováno asi 40 procent rybářské produkce, což je podstatně víc než u dalších základních potravin, jako je rýže (v jejím případě je mezinárodně obchodováno jen pět procent) nebo pšenice (20 procent).

Odhady rozsahu nelegálních úlovků se pohybují mezi 10 a 28 miliony tun ročně, zatímco přibližně 7,3 milionů tun – tedy 10 procent globálních úlovků – je každoročně znehodnoceno. "Je jasné, že s tím, jak ubývá ryb, jsou rybářská plavidla v pokušení obcházet pravidla a ochranářské strategie," uvedl Olivier de Schutter.

Na mnoha mořích přitom rybaří lodě, které mohou lovit i v ohromných vzdálenostech (tzv. distance fleets). V jejich případě by podle zpravodaje měly být zavedeny přísnější kontrolní mechanismy, které by odhalovaly nelegální nebo nehlášené úlovky. Navíc by měla být zesílena práva jejich zaměstnanců.

Vlády by proto podle experta OSN měly přehodnotit způsob, jakým rybářství podporují. Drobní rybáři totiž vykazují vyšší úlovky při přepočtu na spotřebované pohonné hmoty než průmyslové flotily velkých rybářských lodí. Drobní a lokální rybáři rovněž s rybami méně plýtvají a méně jich znehodnotí. "Průmyslové rybaření v odlehlých oblastech se může zdát jako ekonomicky smysluplné řešení, je možné ale pouze za cenu velkých dotací a plenění zdrojů," argumentuje Olivier de Schutter.

Zcela základní výzvou je podle něj způsob, jakým vedle sebou budou koexistovat velké průmyslové flotily a drobí místní rybáři. Vzhledem k závislosti pobřežních komunit na potravě z moře navrhuje vytvoření zón pro drobné rybáře, do nichž by průmyslové flotily vůbec nesměly. Státy by rovněž měly namísto velkých lodí podporovat družstva drobných rybářů a zajistit způsoby, jak dbát na udržitelné využívání místních zdrojů ryb.

Olivier de Schutter uvedl i několik příkladů, kde už drobné rybáře chrání. Tak mají garantována práva na rybolov například komunity na největším sladkovodním jezeře v jihovýchodní Asii Tonlé Sap v Kambodži. Podobně byl na Maledivách zakázán průmyslový lov tuňáka ve prospěch lokálních rybářů lovících tzv. technikou ‘pole and line’. "Je možné a nezbytné zajistit, aby tyto zdroje nebyly ‘přeloveny’ a výnosy z nich směřovaly k místním komunitám," zdůraznil zvláštní zpravodaj OSN Olivier de Schutter.


reklama

 
Další informace |
V době zveřejnění tohoto článku bylo shrnutí zprávy speciálního zpravodaje OSN ke stažení na této stránce.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist