https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prezident-zeman-podepise-parizskou-dohodu-o-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prezident Zeman podepíše pařížskou dohodu o klimatu

17.12.2015 12:48 | PRAHA (ČTK)
Prezident Miloš Zeman podepíše pařížskou dohodu o klimatu. Podle Zemana nejde o závazný dokument, ale spíše o deklaraci dobrých úmyslů.
Prezident Miloš Zeman podepíše pařížskou dohodu o klimatu. Podle Zemana nejde o závazný dokument, ale spíše o deklaraci dobrých úmyslů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Prezident Miloš Zeman podepíše pařížskou dohodu o klimatu. K dokumentu je však na rozdíl od jiných politiků skeptický. Podle Zemana nejde o závazný dokument, ale spíše o deklaraci dobrých úmyslů.
 

Účastníci klimatické konference OSN našli po dlouhých jednáních shodu na udržení globálního oteplování výrazně pod dvěma stupni Celsia. Míru oteplování chtějí udržet co nejblíže k 1,5 stupni Celsia na konci století. Pařížská dohoda od roku 2020 nahradí Kjótský protokol.

Dohodu v Česku musí ratifikovat Parlament a proces završí podpis prezidenta. "Na rozdíl od některých jásajících politiků mám pocit, že jde spíše o deklaratorní než reálný text," uvedl dnes Zeman. Prezidenta k tomu vede spor o dvě anglická slova závěrečného dokumentu, kdy se rozhodovalo, jestli v textu bude uvedeno "musí být" nebo "může být". Podle Zemana zvítězila druhá varianta, kterou považuje za vágní. "Jinými slovy ten dokument je de facto nezávazný," doplnil Zeman.

Dohodu přivítala česká vláda. Premiér Bohuslav Sobotka ji označil za historický moment. Konferenci naopak zkritizoval bývalý prezident Václav Klaus, podle kterého byla zbytečná a mířila na falešné cíle. Její závěry považuje za evidentní hloupost a má hrůzu z toho, že budou skutečně naplňovány. "Tento dokument podepíši, ale současně s lehkým skepticismem, protože ho považuji spíše za deklaraci dobrých úmyslů," uvedl Zeman.

Závěry konference počítají mimo jiné s tím, že rozvinuté státy budou po roce 2020 pomáhat zemím rozvojovým se zvládáním klimatických změn nejméně částkou sto miliard dolarů ročně. Do deseti let by přitom měla být dohodnuta nová, vyšší částka.

Čeští vědci a ekologové v sobotu uvedli, že by vláda měla co nejdříve schválit antifosilní zákon, začít odstavovat uhelné elektrárny a více podporovat domácí obnovitelné zdroje. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) si ale myslí, že si jen vědci udělali ze závěru konference "velké PR."

"Z věcného hlediska je třeba říci, že my jsme si tuto debatu odbyli loni, když jsme to vyjednávali v rámci EU. Redukce CO2 do roku 2030 (o 40 procent oproti roku 1990) byla narýsována loni, a protože EU šla na světovou konferenci s nejambicioznějšími plány, tak konference nemohla přinést větší redukci CO2 pro český průmysl," řekl dnes Mládek ČTK s tím, že závěry konference pro dalších 15 let nic nezmění. Více o klimatických jednáních.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist