https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pri-narazech-do-stromu-zemrelo-loni-102-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Při nárazech do stromů zemřelo loni 102 lidí

11.10.2016 10:33 | PRAHA (ČTK)
Motoristé by měli být podle něho připraveni i na to, že v zeleni se může schovávat zvěř, která vběhne těsně před projíždějící vozidlo
Motoristé by měli být podle něho připraveni i na to, že v zeleni se může schovávat zvěř, která vběhne těsně před projíždějící vozidlo
V loňském roce zemřelo po nárazech do stromů 102 lidí, což je více než 15 procent všech obětí dopravních nehod. Dalších 223 osob se zranilo těžce a více než tisícovka lehce. Policie vyšetřovala loni celkem 2596 kolizí se stromy. V tiskové zprávě to uvedl nevládní Tým silniční bezpečnosti s využitím statistik dopravní policie. Rok předtím si tyto nehody vyžádaly 112 obětí na životech.
 

Nárazy do stromu u silnic nepřežilo minulý rok 81 lidí cestujících v osobních autech, 11 motocyklistů, dva lidé v nákladních vozech, dva cyklisté a šest lidí v jiných vozidlech. Nejtragičtější byly nehody motorkářů - každý pátý střet si připsal jednoho usmrceného.

Nejvíce mrtvých zaznamenali policisté v Jihočeském kraji, konkrétně 19, nejméně - dvě oběti - evidují statistiky v Praze a Karlovarském kraji. V roce 2015 přišlo nejvíce lidí o život po srážkách se stromy v srpnu (13), nejméně v září, a to šest.

Za prvních devět měsíců letošního roku zemřelo při 1966 střetech se stromy 58 lidí, dalších 167 bylo těžce zraněno. Proti stejnému období roku 2015 je to sice o 61 kolizí více, ale naopak o 19 ubylo mrtvých. Zatím nejtragičtějším obdobím byl srpen, který si připsal 12 obětí, na druhém konči žebříčku je únor s jedním usmrceným.

Podle dopravních expertů jsou stromy sice málokdy vlastní příčinou nehod, ale bývají často klíčovým faktorem, který rozhodne o jejich následcích. Řidiči by proto měli s jejich přítomností počítat.

"Především při jízdě po úzkých okreskách je třeba vyvarovat se jízdy na hraně. Do zatáček raději najíždějme s potřebnou rezervou. Při míjení se s protijedoucími vozidly se určitě vyplatí zmírnit tempo jízdy a raději počítat s možnou chybou některého z motorizovaných kolegů," uvedl Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Motoristé by měli být podle něho připraveni i na to, že v zeleni se může schovávat zvěř, která vběhne těsně před projíždějící vozidlo. "Střídání osvětlených a tmavých úseků silnice s sebou nese riziko možného přehlédnutí chodce, cyklisty či neočekávané překážky," dodal Budský.

Celkově podle statistik za posledních 15 let zemřelo po nárazech do stromu 2255 lidí, dalších 6372 bylo zraněno těžce a 28.400 lehce. O stromy u silnic se proto v minulosti již vícekrát rozpoutal boj - silničáři je chtějí kvůli bezpečnosti a plynulosti dopravy kácet, ekologové jsou proti.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LB

Lukas B.

11.10.2016 13:48
ekologové jsou proti? a co astrofyzici? co herpetologové? geologové? chemikové (organičtí i anorganičtí)? slaboproudaři?

čili ohrazuji se opět proti manipulativnímu posunu významu slov, označit jednu ze stran sporu (víceméně světonázorového) slovem, které jaksi evokuje představu, že na jedné straně jsou vědci a na druhé nevědci či dokonce vydřiduši a omezenci, je velmi hrubou manipulací. to je potom angažovaná žurnalistika a nikoli seriozní zpravodajství.
Odpovědět
MM

Milan Milan

11.10.2016 20:58
No jistě, vykácet, zasypat škarpy, narovnat zatáčky, zbourat domy kolem silnic.... a to nejméně do vzdálenosti asi tak 100 metrů od krajnice našich širokých a perfektně udrovaných komunikací.....
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

12.10.2016 10:03
Holt formanské cesty již nejsou formanské, ale slouží jiným dopravním prostředkům. Život je jedna změna, ale někteří to nechtějí pochopit, respektive chtějí nás vrátit do doby koněspřeží.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist