https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pri-senoseci-muze-s-ochranou-zvere-pomoci-termovize
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Při senoseči může s ochranou zvěře pomoci termovize

27.5.2015 10:25 | PRAHA (Ekolist.cz)
Možností je využít termovizi prostřednictvím dronů, malých dálkově ovládaných letadel. S jejich pomocí je možné prozkoumat celou louku a zaměřit polohu míst, kde je zvěř zalehlá.
Možností je využít termovizi prostřednictvím dronů, malých dálkově ovládaných letadel. S jejich pomocí je možné prozkoumat celou louku a zaměřit polohu míst, kde je zvěř zalehlá.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jedou z cest, jak v trávě ukrytá mláďata ochránit před posekáním při každoroční senoseči, jsou moderní technologie. Slibným pomocníkem by mohla být například termovize, která za vhodných podmínek dokáže ukrytou zvěř odhalit.
 

Termovize se u nás zatím téměř nepoužívá a možnosti jejího použití se testují. Miloslava Landová, která se ochranou zvěře před posekáním při senoseči věnuje v rámci občanské iniciativy Za živou krajinu a spolupracuje i na projektu Senoseč online, popisuje dvě základní možná použití. V cizině jsou termovizní vybaveny moderní žací stroje, které dokáží díky včasnému rozpoznání zvěře nebezpečí předejít. V ČR však tato varianta testována ještě nebyla.

Druhou možností je využít termovizi prostřednictvím dronů, malých dálkově ovládaných letadel. S jejich pomocí je možné prozkoumat celou louku a zaměřit polohu míst, kde je zvěř zalehlá. Data se pak dají využít buď pro přenesení zvěře jinam, nebo se místu obsluha žacího stroje podle údajů v mapě vyhne.

Používání termovize má samozřejmě i svá úskalí. Kromě ceny technologie a nákladů na její provoz to je například citlivost termovize. Dosavadní testování podle Landové ještě neprokázalo, že metoda termovize vzhledem k nízkému rozdílu teplot mezi prostředím a ukryté zvěře bude během horkého dne účinná. Ideální podmínky jsou pro použití termovize ráno či večer, kdy je chladněji.


reklama

 
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

27.5.2015 16:34
Aneb.. "kupte mi létadlo" za peníze ostatních občanů....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist