https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zjistit-jak-casto-se-pri-senoseci-nedrodrzuje-zakon-je-skoro-nemozne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zjistit, jak často se při senoseči nedrodržuje zákon, je skoro nemožné

29.5.2015 15:02 | PRAHA (Ekolist.cz)
Během senoseče mají zemědělci i myslivci zákonem dané povinnosti, kterém mají ochránit zvěř před posekáním.
Během senoseče mají zemědělci i myslivci zákonem dané povinnosti, kterém mají ochránit zvěř před posekáním.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Během senoseče mají zemědělci i myslivci zákonem dané povinnosti, kterém mají ochránit zvěř před posekáním. Fotografie mrtvých mláďat dokládají, že tyto povinnosti někdy a někde nejsou dodržovány, z fotografie samotné však rozsah problému zjistit nejde. A zjistit to jinak je skoro nemožné.
 

Senoseče jsou každoročně velký problém pro mláďata srn, zajíců, drobných savců, koroptví, chřástalů, čejek a podobně. Přesné statistiky zabitých zvířat nejsou. K dispozici jsou jen odhady. Jana Taušová z ministerstva životního prostředí říká, že při senosečích zahyne zhruba tolik zvířat jako při střetu s auty na silnicích. Ministerstvo zemědělství pak dodává, že v celoplošném měřítku je posečení jedním z méně působících faktorů ztrát na zvěři, který však místně může mít dopad na populace zvěře.

Nějakou představu mohou dát výsledky dotazníkového průzkumu, který proběhl v časopise Myslivost v listopadu 2014. Dotazník vyplnilo 183 honiteb z 62 % okresů v ČR. Z výsledku se odhaduje, že ztráta jen na srnčatech je tisíce kusů na víc než 40 000 ha lučních porostů sekaných v květnu až červnu. Přepočteno na 1000 ha vychází průměrně 50 posečených srnčat.

Matouš Horák, který se tématu ochrany zvířat při senoseči věnuje, odhaduje počty zabitých zvířat na desítky tisíc. Podle něho by pokus o nějakou přesnou statistiku byl náročný úkol. Dohledávání usmrcených zvířat by se muselo provádět bezprostředně po seči, protože o posekanou zvěř se vcelku rychle postarají predátoři.

Přepočteno na 1000 ha vychází průměrně 50 posečených srnčat.
Přepočteno na 1000 ha vychází průměrně 50 posečených srnčat.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Matouš Horák / Malostatek Blatiny

Zjistit, jak se při senoseči dodržuje myslivecký zákon, je podobně nesnadný úkol, byť ze zcela jiných důvodů. Přijít na to, kolik bylo podáno podnětů státní správě na to, že zemědělec a/nebo myslivec nekoná, je téměř nemožné.

Ministerstvo zemědělství, pod který téma spadá, žádné statistiky o počtu podnětů nemá a odkazuje na kraje a obce s rozšířenou působností. Ani kraje však žádné takové informace nemají a jediné, kde je možné informace dohledat, jsou samotné obce s rozšířenou působností, kterých je více jak dvě stě. Podle informací od krajských úředníků bude realita taková, že podnětů za porušování zákona o myslivosti mnoho nebude, protože na to se na venkově prostě moc nehraje.

Jaké povinnosti při senoseči platí? Zemědělec musí o sečení včas informovat provozovatele honitby, myslivci pak zase mají povinnost zvěř před posečením chránit vhodnými opatřeními (plašiče, zrazovadly, zneklidňováním...). Za porušení této povinnosti jim hrozí pokuty. Porušení povinností je možné hlásit obecnímu úřadu s rozšířenou působností, případně krajskému úřadu.


reklama

 
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist