https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/priroda-trpi-a-nase-usili-zda-se-nikam-nevede-rekl-bedrich-moldan-na-prednasce-v-csu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Příroda trpí a naše úsilí, zdá se, nikam nevede, řekl Bedřich Moldan na přednášce v ČSÚ

13.4.2016 14:10 | PRAHA (Ekolist.cz)
„Všechny indikátory přitom ukazují na to, že příroda je velmi ohrožená a trpí. A nejde jen o to, že se ničí tropické pralesy, ale že se na celém světě, ani v nejvyspělejších státech, nedaří systematicky a účinně zasáhnout proti celkové redukci a erozi biologické rozmanitosti,“ uvedl Bedřich Moldan
„Všechny indikátory přitom ukazují na to, že příroda je velmi ohrožená a trpí. A nejde jen o to, že se ničí tropické pralesy, ale že se na celém světě, ani v nejvyspělejších státech, nedaří systematicky a účinně zasáhnout proti celkové redukci a erozi biologické rozmanitosti,“ uvedl Bedřich Moldan
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČSÚ
O globálních rizicích a životním prostředí nejen v souvislosti se statistickými údaji dnes přednášel v Českém statistickém úřadě Bedřich Moldan. Pojmenoval environmentální problémy v širším kontextu, a to nejen v měřítku globálním, ale i regionálním s vazbou na Českou republiku, sdělila mluvčí úřadu Petra Báčová. Důležitost otázek životního prostředí je podle Moldana v současnosti mnohem vyšší než dříve.
 

Bedřich Moldan z Centra pro otázky životního prostředí hovořil také o vědeckém konceptu Johana Rockströma o devíti planetárních mezích, který byl představen v roce 2009. Od té doby je předmětem celosvětové diskuse. Nedávno byly identifikovány indikátory pro většinu těchto mezí. Jednou z nich je i biodiverzita, kterou lze zjednodušeně měřit počtem vymizelých druhů.

„Celosvětově byla přijata řada strategií a iniciativ k ochraně životního prostředí, ale nic z toho nepomáhá. Ochrana přírody není věc, na kterou by lidstvo nedávalo peníze. Přesto toto úsilí, zdá se, nikam nevede. Všechny indikátory přitom ukazují na to, že příroda je velmi ohrožená a trpí. A nejde jen o to, že se ničí tropické pralesy, ale že se na celém světě, ani v nejvyspělejších státech, nedaří systematicky a účinně zasáhnout proti celkové redukci a erozi biologické rozmanitosti. Redukce počtu druhů je v současnosti masivní a dá se srovnat s jinými velkými epizodami, které známe z dávné historie,“ uvedl Bedřich Moldan.

Nejvyšší globální rizika jsou však podle něj spojena zejména s klimatem, konkrétně se skleníkovými plyny a emisemi CO2 do ovzduší. K dalším významným problémům patří nedostatek vodních zdrojů.

Bedřich Moldan je profesorem Univerzity Karlovy v Praze, expertem na životní prostředí, bývalý ministr životního prostředí. Je autorem více než stovky publikací a statí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist