https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prisna-ochrana-prirody-brani-kaceni-v-amazonii-lepe-nez-udrzitelne-lesnictvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přísná ochrana přírody brání kácení v Amazonii lépe než udržitelné lesnictví

14.3.2013 01:50 | PRAHA (Ekolist.cz)
Studie ukazuje, že vláda byla schopná zřídit ochranná území i v místech, kde je snaha o kácení velmi silná
Studie ukazuje, že vláda byla schopná zřídit ochranná území i v místech, kde je snaha o kácení velmi silná
Přísně chráněná území, jako jsou národní parky nebo biologické rezervace, jsou ve snaze zachránit amazonské lesy před vykácením dlouhodobě nejúspěšnější. Naopak takzvané oblasti s udržitelným využíváním, které umožňují kontrolované kácení, ve své roli selhávají.
 

Podle studie vědců z Michiganské univerzity se dokonce ukázalo, že úspěšnější než udržitelné oblasti jsou v ochraně lesů území primárně určená ochraně původních obyvatel. I ta lépe brání rozsáhlému kácení porostů, překvapivě velmi dobře právě tam, kde je snaha o vykácení lesa vysoká.

Brazílii se podařilo za posledních zhruba osm let radikálně snížit plochu vykáceného lesa v Amazonii. Částečně v důsledku poklesu cen zemědělských plodin. Aktuální analýzy ukazují, že podstatně pomáhají politické nástroje, včetně důrazu na vyžadování práva a zpřísnění pravidel v chráněných oblastech.

Ve studii zveřejnění v Proceedings of the National Academy of Sciences využili vědci dat z 292 míst v Brazílii. Druhy ochrany rozdělili na tři: přísně chráněné oblasti, území s udržitelným rozvojem a území původních obyvatel.

Chráněné oblasti jako jsou státní a národní biologické stanice, biologické rezervace a národní a státní parky chrání lesy před kácením dlouhodobě nejlépe, bez ohledu na míru tlaku na odlesnění. Udržitelné oblasti dovolují kontrolovanou těžbu surovin i změny ve využívání půdy a v mnoha případech i usazování obyvatel.

„Dřívější analýzy předvídaly, že přísná ochrana, která neumožňuje využívat přírodních zdrojů, bude natolik kontroverzní, že zřejmě nebude vůbec možná v místech, kde je velký tlak na kácení. Například v okolí velkých měst nebo v místech, kde je velký hlad po zemědělské půdě,“ vysvětluje Christoph Nolte z Michiganské univerzity. Podle něj ale studie ukazuje, že vláda byla schopná zřídit ochranná území i v místech, kde je snaha o kácení velmi silná. A hlavně skutečně tak chrání lesy před vykácením.

Překvapivým zjištěním je i úspěšnost území vyčleněných pro původní obyvatele. I tady se předpokládalo, že pokud dostanou velké plochy území pod správu lokální kmeny, dojde k masivnímu kácení. Zkrátka proto, že kmeny budou chtít něco získat z prodeje přírodních zdrojů, které mají k dispozici. „Zřejmě největší překvapení je v závěru, že původní obyvatelé chrání lesy nejlépe tam, kde je tlak na kácení největší,“ vysvětluje druhý z autorů Arun Agrawal.

Na Amazonském pralese jsou závislé stovky milionů lidí. Domácnosti využívají jednak palivové dřevo, ale i stavební dřevo pro své domy nebo využívají les pro pastvu chovaného dobytka. Ničení lesů má vedle produkce skleníkových plynů a snižování biodiverzity i podstatný ekonomický dopad.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist