https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/program-top-09-jsme-natolik-bohatou-zemi-ze-si-muze-dovolit-zridit-nove-narodni-parky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Program TOP 09: Jsme natolik bohatou zemí, že si může dovolit zřídit nové národní parky

9.10.2017 02:34 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle TOP 09 máme na to zdvojnásobit rozlohu nejpřísněji chráněné přírody. Na ilustračním snímku Trojmezenský prales v NP Šumava.
Podle TOP 09 máme na to zdvojnásobit rozlohu nejpřísněji chráněné přírody. Na ilustračním snímku Trojmezenský prales v NP Šumava.
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
TOP 09 oslovuje ekologicky vnímavé voliče nejen několika body volebního programu, ale nabízí jim i Memorandum o ochraně životního prostředí, které pro TOP 09 sepsala skupina autorů, mezi kterými byli i tři bývalý ministři životního prostředí. Je to dvacet stran věnovaných jen životnímu prostředí. V tomto ohledu lze prohlásit, že TOP 09 má z pohledu životního prostředí jeden z nejpropracovanějších programů.
 

Ve svém volebním programu voličům slibuje, že prosadí vhodný energetický mix s postupným utlumováním provozu uhelných elektráren a navyšováním podílu obnovitelných zdrojů. A chce také prodloužení životnosti stávajících jaderných bloků a přípravu výstavby dalších jaderných bloků v Dukovanech. TOP 09 se zapřísahá, že nedopustí zákaz jaderné energie.

V dopravě jako jedna z mála stran zmiňuje výstavbu kanálu Dunaj – Odra – Labe. Tu TOP 09 nepřipustí a v dotčených územích chce docílit zrušení stavebních uzávěr. Stejně tak je proti výstavbě jezů na dolním Labi.

Redakce Ekolistu bude před volbami postupně zveřejňovat, co která politická strana slibuje v oblasti životního prostředí. Současně bude zveřejňovat odpovědi politických stran na anketu Ekolistu.

Všechny texty, které se týkají voleb do poslanecké sněmovny, najdete ve speciálu Volby do Poslanecké sněmovny 2017

TOP 09 prohlašuje, že česká doprava potřebuje restart. Je potřeba dobudovat dálniční síť, železnice zaostává za vyspělými zeměmi. TOP 09 slibuje nápravu. Jednou z cest má být nový stavební zákon, který usnadní realizaci všech typů staveb, u konkrétních dálnic chce TOP 09 speciální zákon, který umožní urychlené veřejnoprávní projednání a majetkoprávní vypořádání.

TOP 09 v kapitole Udržitelné životní prostředí slibuje, že prosadí principy udržitelného rozvoje jako základní odpovědnosti vůči budoucím generacím, maximální ochranu české krajiny a přírody, včetně ochrany vody, půdy a biologické rozmanitosti. Podpoří transformaci ekonomiky směrem k bezuhlíkatým technologiím.

TOP 09 je proti dotování plodin určených pro výrobu biopaliv, proti upřednostnění zájmů developerů před zájmy ochrany přírody. „Nikdy nebudeme pro zahrabávání a pálení odpadů namísto důsledné recyklace,“ tvrdí TOP 09

V České republice se hospodaří na 98,5 % území, informuje TOP 09. Jen 1,5 % území je pod nejvyšším stupněm ochrany v našich národních parcích. "Jsme přesvědčeni, že Česká republika je natolik bohatou zemí, že si může dovolit toto území zdvojnásobit zřízením nových národních parků. Chráněné lokality jsou důležité, protože nám poskytují informace o principech fungování přírody a i díky tomu víme, jak nakládat s ostatní krajinou."

V zemědělství chce TOP 09 provádět pozemkové úpravy tak, aby nejen narovnávaly vlastnické vztahy, ale chránily životní prostředí, především zadržováním vody v krajině.

Systém hospodaření v lesích se podle TOP 09 nesmí stát krátkodobým zdrojem zisku. "Ochráníme zdraví a stabilitu lesních porostů na území ČR," slibuje TOP 09.

TOP 09 se asi jako jediná strana věnuje i etickým otázkám ve vztahu k chovaným zvířatům. TOP 09 nepřipustí neúctu ke zvířatům při chovu pro výlučnou produkci kožešiny, k hospodářským účelům a při podnikání v oblasti množíren. TOP 09 chce zastavit úbytek zemědělské půdy a nadužívání chemikálií v zemědělské výrobě.

Šetrné zacházení s krajinou, půdou a vodou je nutným předpokladem k zachování jejich kvality pro budoucí generace, píše TOP 09. Budeme preferovat hospodaření jdoucí právě tímto směrem. Dotace do zemědělství budeme prioritně směřovat na péči o půdu, nikoli na okamžitou produkci.

TOP 09 kromě svého volebního programu představilo také Memorandum o ochraně životního prostředí. A na své kandidátky přizvala lidi z Liberální ekologické strany, kterou vede bývalý ministr životního prostředí a bývalý předseda Strany zelených Martin Bursík. Memorandum má za cíl oslovit proenvironmentálně smýšlející voliče. Dokument ukazuje směr i konkrétní priority, které by se měly do budoucna realizovat v ochraně přírody České republiky. Jeho obsah bude jednou z priorit, které budou zástupci TOP 09 prosazovat v budoucí vládě či v parlamentu.

Memorandum je pozoruhodné tím, že na něm spolupracovali tři bývalý ministři životního prostředí – Bedřich Moldan, Martin Bursík, Ladislav Miko. Mezi autory jsou ale i další osobnosti, přírodovědec Jakub Hruška, Bořivoj Šarapatka a další. Memorandum si můžete pročíst zde.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

10.10.2017 09:06
Když se na tom podíleli i bývalí ministři ŽP, především pak uváděný M.B., cítím čertovinu a je to pro mně další důvod nevěřit a další dobrý důvod proč TOPku nevolit.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

10.10.2017 10:35
Jak ty kluky přesvědčili (Bursíka atd.) o potřebě jádra na našem území?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist