https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pruzkum-radsi-spatny-vzduch-nez-nezamestnanost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průzkum: Radši špatný vzduch než nezaměstnanost

28.9.2011 07:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ostravané sice trpí špatným ovzduším, ale průmysl chtějí v oblasti zachovat - nezaměstnanost by byla větší problém. Na snímku "plíce Ostravy" - Arcelor Mittal.
Ostravané sice trpí špatným ovzduším, ale průmysl chtějí v oblasti zachovat - nezaměstnanost by byla větší problém. Na snímku "plíce Ostravy" - Arcelor Mittal.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Češi jsou se stavem přírody a čistotou ovzduší až překvapivě spokojeni. Problémy s ovzduším jsou zejména ve větších městech, v Ostravě však obavy ze špatného životního prostředí ustupují obavám z nezaměstnanosti. Vyplývá to z nedávného průzkumu společnosti Factum Invenio.
 

Jsme spokojeni

Češi se v dotaznících shodovali: stav přírody v okolí jejich bydliště je téměř bezproblémový. Rozhodně a spíše spokojeny jsou tři čtvrtiny respondentů. Šéf společnosti Factum Invenio Jan Herzmann přiznal, že jej spokojenost Čechů se stavem přírody překvapila.

Spokojenost s přírodou je větší u lidí z menších měst. S veřejnou dopravou a kulturou jsou spokojeni dvě třetiny dotazovaných, ani v menších obcích nejsou tyto oblasti vnímány jako problematické.

Znečištění ovzduší je vnímáno nejhůře z celé ČR ve velkých městech, v Praze a Ostravě. Podle obyvatel je to způsobeno zejména automobilovou dopravou. V Ostravě si pak více než polovina lidí myslí, že se situace ohledně automobilových emisí dále zhoršuje. Naopak třetina Ostravanů si myslí, že se snižují emise průmyslových zplodin. Téměř tři čtvrtiny Ostravanů vnímá negativní vliv polského průmyslu a kromě průmyslu zde obyvatelé vidí jako silnou zátěž také v domácím topení a spalování odpadů.

Češi v dotaznících nejčastěji uváděli, že přenosovou síť centrálně řídí ČEZ. Není to však pravda.
Češi v dotaznících nejčastěji uváděli, že přenosovou síť centrálně řídí ČEZ. Není to však pravda.

Zajímavé je, že zatímco Pražané by uvítali rozvoj školství, energetiky nebo zdravotnictví, obyvatelé Ostravy by rádi rozšířili těžký průmysl, resp. tradiční zpracování železa a oceli a automobilový průmysl. Pokračování průmyslu železa a oceli na Ostravsku by chtělo 7 z 10 obyvatel Ostravy, 45 % z nich by uvítalo jeho rozšíření. Respondenti však uvádí, že je nutná modernizace, která sníží emise z výroby.

Ve vzorku téměř tisíce lidí byla zvláštní pozornost věnována obyvatelům Prahy a Ostravy, kteří tvořili dohromady dvě třetiny dotazovaných.

Správce sítě: ČEZ!

Factum Invenio letos také zkoumala, kolik toho Češi vědí o energetice. „O výrobu energie se příliš nezajímáme, ale přeci jen o ní přemýšlíme,“ říká Herzmann. Mimo jiné se zjistilo, že pouze 5 % Čechů ví, že elektrickou síť centrálně řídí ČEPS. Více než třetina lidí uvedla ČEZ, kterého veřejnost chápe jako „toho, kdo má pod sebou vše s elektrikou“. Herzmann si myslí, že veřejnost zjistí, kdo řídí síť, až bude problém.

Na druhou stranu lidé uvádí, že je pro ně elektrická síť nejdůležitější, až za ní jsou sítě vodovodní a s velkým odstupem třetí je síť telekomunikační. A jak dlouho by se respondenti obešli bez elektřiny? Obecně prý obyvatelé Prahy říkají, že by se bez elektřiny obešli déle, než lidé na vesnici. Klidně i týden. Podle Herzmanna zřejmě nemají zkušenost, co znamená být týden bez elektřiny. Ovšem na otázku, zda radši být denně dvě hodiny bez elektřiny, nebo akceptovat vyšší cenu, odpovídali Češi, že by radši byli bez elektřiny.


reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist