https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ptaci-zanedbavaji-peci-o-sva-mladata-kvuli-hluku-je-neslysi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ptáci zanedbávají péči o svá mláďata: kvůli hluku je neslyší

11.11.2014 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ptáčata v hnízdě zcela závisí na svých rodičích: to od nich získávají potravu a oni je chrání. Základním prvkem, který mladým ptákům zajišťuje přežití, je vokální komunikace mezi rodiči a potomky.
Ptáčata v hnízdě zcela závisí na svých rodičích: to od nich získávají potravu a oni je chrání. Základním prvkem, který mladým ptákům zajišťuje přežití, je vokální komunikace mezi rodiči a potomky.
Představa, že početnost nějaké populace můžeme v zásadě snižovat jen fyzickou destrukcí jejího prostředí, z daleka nepostihuje celou pravdu. Jak potvrzují výzkumníci z Univerzity v Halifaxu, pokles ptačích populací může být zaznamenán i tam, kde se lidé neprojevují destruktivně fyzicky, ale postačí k tomu jen jimi produkovaný hluk.
 

Ptáčata v hnízdě zcela závisí na svých rodičích: to od nich získávají potravu a oni je chrání. Základním prvkem, který mladým ptákům zajišťuje přežití, je vokální komunikace mezi rodiči a potomky. Mladí díky vzájemné komunikaci s pečujícími rodiči odpozorují a jsou schopni určit, zda je někde v blízkosti přítomen predátor, a je tedy lepší mlčet a stát se co nejméně nápadným, nebo zda rodič přilétá s potravou, a tudíž je výhodné být naopak co nejhlasitější, a ve srovnání s ostatními sourozenci co nejvýrazněji žadonit o krmení.

Výzkumníci z Univerzity v Halifaxu vypozorovali narušení tohoto zaběhlého komunikačního mechanismu. To pak způsobuje podvýživu či ohrožení mláďat. Zranitelná a hladová ptáčata přitom mají na svědomí jejich rodiče jen nepřímo: pravděpodobně by rádi zajistili mladým dost potravy, ale jednoduše neslyší jejich žadonění, a pokud jde o varovný signál, ten zase neslyší sama ptáčata. Problémem je tu přílišné zvukové pozadí, tedy hluk z dopravy, staveb a dalších lidských aktivit.

Během testování hypotézy o odolnosti ptačích populací vůči akustickému stresu vědci testovali na umělém hlukovém pozadí nahrané ptačí signály a intenzitu reakce mláďat. Ta musí pokaždé velmi dynamicky zareagovat: buď co největší nenápadností, nebo naopak co nejintenzivnějším žadoněním. Ukázalo se ale, že hlukové pozadí stíralo kvalitu předávaného signálu do té míry, že mláďata nebyla schopná vyprosit si dostatek potravy, a v některých případech se zase nebezpečně exponovala vůči predátorům.

Tyto závěry představili i na 168. setkání Americké akustické společnosti (ASA), které proběhlo na konci října v Indianapolis. „Obecně se považuje za negativní, když lidé fyzicky narušují prostředí ptáků: kácí hnízdní stromy, nebo ničí dostupné zdroje potravy,“ zaznělo během prezentace. „Jenže prosperitu ptačích populací narušuje i blízkost lidí, zejména zdroje hluku. Není to tedy jen otázka přímé destrukce, ale i vzájemného sousedství.“

Problém antropomorfického hlukového pozadí se navíc pravděpodobně bude přenášet i do dalších generací: potomci odchovaní v hluku mohou totiž na žadonění vlastních potomků reagovat s mnohem menší intenzitou, než kdysi jejich vlastní, nedoslýchaví rodiče. Na univerzitě v Halifaxu se nyní soustředí na to, jak se hnízdící ptáci vyrovnávají se zdroji „přírodního“ hluku – například vodopádů, deště či větru, aby mohli predikovat další dopady intenzivního zvukového pozadí.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist