https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/puda-ve-mestech-je-plodnejsi-nez-ta-na-polich-zjistili-britsti-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Půda ve městech je plodnější než ta na polích, zjistili britští vědci

14.11.2014 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vzorky půdy z parků, zahrádek a zahrad v městských oblastech byly na živiny podstatně bohatší než stávající orná půda
Vzorky půdy z parků, zahrádek a zahrad v městských oblastech byly na živiny podstatně bohatší než stávající orná půda
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Městské plochy jsou v průměru plodnější než intenzivně využívaná pole. Takový je závěr studie prováděné ve Velké Británii. Místní vědci varují před blížící se zemědělskou krizí. Podle nich britská pole zvládnou už pouze sto sklizní. Je proto třeba, aby se města připravila na produkci vlastních potravin.
 

Vzorky půdy z parků, zahrádek a zahrad v městských oblastech byly na živiny podstatně bohatší než stávající orná půda. Městské plochy vykazovaly o 32 % více organického uhlíku, o 36 % vyšší poměr uhlíku a dusíku, o 25 % více dusíku a byly podstatně méně zhutněné.

Podle Nigela Dunnetta z Sheffieldské univerzity bychom měli ve městech začít vidět budoucnost zemědělství. Sám vypracoval plán, jak proměnit sheffieldské ruderální plochy v „ekopark“, který by příští generace zásoboval potravinami.

"Musíme zásadně přehodnotit náš přístup k městskému pěstování a využít toho trochu místa, které tu máme, tak efektivně, jak je to možné,“ říká.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist