https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/puvod-zapachu-v-krusnych-horach-je-stale-nejasny-pribude-cichacu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Původ zápachu v Krušných horách je stále nejasný, přibude čichačů

4.10.2017 08:16 | ÚSTÍ N.L. (ČTK)
Původ zápachu v Krušnohoří, na který si dlouhé roky stěžují Němci, je stále nejasný. Zdravotní ústav chce rozšířit na novou sezonu počet takzvaných čichačů. Ilustrační foto Krušných hor.
Původ zápachu v Krušnohoří, na který si dlouhé roky stěžují Němci, je stále nejasný. Zdravotní ústav chce rozšířit na novou sezonu počet takzvaných čichačů. Ilustrační foto Krušných hor.
Původ zápachu v Krušnohoří, na který si dlouhé roky stěžují Němci, je stále nejasný. Zdravotní ústav chce rozšířit na novou sezonu počet takzvaných čichačů. Během první sezony speciálního měření v Krušných horách tito dobrovolníci zaznamenali skoro dvě stovky pachových epizod, řekla Jana Moravcová ze Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem. Čichače školí právě Zdravotní ústav.
 

Česko - německý projekt, který by měl pomoci určit zdroj zápachu v Krušnohoří, začal letos. Od ledna do března posbíral Zdravotní ústav podle Moravcové 192 vzorků od čichačů, některé vzorky byly odebrány do speciálních kanystrů. Dva týdny bylo měřeno ovzduší a německá strana sledovala kontaminaci ovzduší bioaerosolem.

Do kanystrů bylo zatím odebráno jen 13 vzorků a nepovedlo se zjistit, jaké zdroje za zápachem stojí. Podle předběžných analýz se objevily například zápachy benzinu, spalování uhlí a dřeva, sirovodík nebo zápach ze zemědělského hnojení. "Jako Němci tolik diskutovaný katzendreck byl zápach označen spíše ojediněle, a to paradoxně většinou na české straně a bohužel ani v jednom takovém případě nebyl čichačem odebrán vzorek do kanystru," uvedla Moravcová.

Zdravotní ústav chce zvýšit počet dobrovolných čichačů především v okolí Klínů, Kalku a Hory svaté Kateřiny na Mostecku. "Vzhledem k tomu, že je ta spolupráce ohodnocená spíše symbolicky, tak není jednoduché najít nové spolupracovníky. Práce čichače předpokládá, že se dotyčný často pohybuje v zájmovém území a je ochoten v případě výskytu zápachu věnovat pár minut vyplnění jednoduchého formuláře a případně odebrání vzorku do speciálního kanystru," vysvětlila Moravcová.

Dalším problémem projektu je podle ní mizivá ochota praktických lékařů ke spolupráci. "V případě, že by měl někdo z krušnohorských a podkrušnohorských čtenářů-lékařů zájem, velmi rádi mu předáme podrobnější informace a uvítáme ho v týmu. Spolupráce není nijak časově náročná, šlo by jen o velmi krátké obeznámení pacienta se smyslem projektu a předání dotazníku k vyplnění," dodala Moravcová.

Projekt podpořený Evropskou unií má pokračovat až do jara 2019.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist