https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/radvanice-a-vernovice-vedou-tabulku-obci-s-nejhorsim-ovzdusim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Radvanice a Věřňovice vedou tabulku obcí s nejhorším ovzduším

8.2.2016 09:01 | OSTRAVA (ČTK)
Moravskoslezský kraj má špatnou kvalitu ovzduší dlouhodobě a je nejhorší v zemi. Nejhorší rozptylové podmínky jsou na podzim a v zimě
Moravskoslezský kraj má špatnou kvalitu ovzduší dlouhodobě a je nejhorší v zemi. Nejhorší rozptylové podmínky jsou na podzim a v zimě
Ostravská městská část Radvanice a Bartovice a také Věřňovice, které jsou částí Dolní Lutyně na Karvinsku, stojí v čele tabulky obcí s největším počtem dní s překročeným imisním limitem za loňský rok. Vyplývá to z údajů zveřejněných na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
 

Nejčetnější překročení mezní hranice pro polétavý prach, která je 50 mikrogramů na metr krychlový, loni zaznamenala měřicí stanice v Radvanicích. Provozuje ji tam Zdravotní ústav v Ostravě. Imisní limit byl překonán v 98 dnech. Více než čtvrtinu dní v roce tam tak lidé dýchali výrazně znečištěný vzduch. Počet dní s překročeným imisním limitem byl obdobný jako předloni, kdy to bylo 97 dní. Nejvyšší naměřená koncentrace tam loni měla hodnotu 152,3 mikrogramu na metr krychlový, tedy více než trojnásobek povoleného limitu.

Ve Věřňovicích, kde měřicí stanici provozuje ČHMÚ, byla horní hranice pro polétavý prach překonána po dobu 85 dnů, tedy zhruba čtvrtinu roku. Přestože se obec se zhruba 5000 obyvateli stále drží v popředí tabulky, proti roku 2014 tam obyvatelé výrazně znečištěné ovzduší dýchali menší počet dní. Předloni byl imisní limit pro polétavý prach v obci překročen po dobu 116 dní, tedy asi třetinu roku. Maximální koncentrace tam loni dosáhla 241,9 mikrogramu na metr krychlový, tedy téměř pětinásobku imisního limitu.

Moravskoslezský kraj má špatnou kvalitu ovzduší dlouhodobě a je nejhorší v zemi. Nejhorší rozptylové podmínky jsou na podzim a v zimě. Kvalitu ovzduší kromě průmyslu ovlivňuje i doprava a topení v domácnostech, ale také škodliviny ze sousedního Polska. Maximální povolený počet překročení imisního limitu pro polétavý prach je přitom stanoven na 35 dní v roce.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martina Helánová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist