https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ralsko-se-stane-sedmym-narodnim-geoparkem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ralsko se stane sedmým národním geoparkem

19.5.2016 13:08 | RALSKO (ČTK)
Ralsko je jedinečným územím z hlediska přírodních hodnot. Nejvýznamnějšími přírodními památkami jsou Vranovské skály s Juliinou vyhlídkou nebo Skalní divadlo s monumentální Skalní branou
Ralsko je jedinečným územím z hlediska přírodních hodnot. Nejvýznamnějšími přírodními památkami jsou Vranovské skály s Juliinou vyhlídkou nebo Skalní divadlo s monumentální Skalní branou
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jiří Adamovič / Geopark Ralsko
Sedmým národním geoparkem v ČR se stane oblast o rozloze téměř 300 kilometrů čtverečních v katastru Ralska, Doks a Hamru na Jezeře na Českolipsku. Geopark Ralsko je zajímavý nejen svou přírodou, má i bohatou historii. Certifikát převezmou zástupci obecně prospěšné společnosti Geopark Ralsko ve čtvrtek 26. května. V Libereckém kraji už jeden národní geopark je, nachází se v Českém ráji a patří dokonce mezi geoparky UNESCO.
 

Ralsko je jedinečným územím z hlediska přírodních hodnot. Nejvýznamnějšími přírodními památkami jsou Vranovské skály s Juliinou vyhlídkou, Skalní divadlo s monumentální Skalní branou, vrch Stohánek se zbytky hradu, Široký kámen s hnízdištěm výra velkého, Malý a Velký Jelení vrch, Rašeliniště Černého rybníka s vodní plochou s lekníny. Součástí geoparku Ralsko jsou přírodní rezervace Břehyně-Pecopala a Hradčanské rybníky s rašeliništi.

Cílem je zapomenuté území, jehož část bývala vojenským prostorem, přeměnit v přírodně rekreační oblast. V budoucnu by v oblasti měla vzniknout celá síť značených pěších a cyklistických tras. Vylepšit potřebuje zázemí pro návštěvníky, chybí ubytování i restaurace. "Zisk certifikátu národního geoparku nám umožní pokračovat v dalším rozvoji tak, aby se v příštích letech území geoparku stalo vyhledávanou turistickou lokalitou například pro cyklisty nebo rodiny s dětmi," uvedla ředitelka Geoparku Ralsko Lenka Mrázová.


Co je to geopark? Kde v Česku vznikly první certifikované parky? Odpovědi v článku Česko má dva nové národní geoparky

Obecně prospěšná společnost vznikla v roce 2013. Zatím vybudovala v oblasti turistickou infrastrukturu za více než 5,5 milionu korun. "V Geoparku Ralsko vznikly stezky s naučnými tabulemi, altány s reliéfní mapou geoparku, zastřešené infopointy i pískovcová odpočívadla," uvedla Mrázová. Podle ní pořádají naučné akce pro školy a spolupracují i s odborníky ze zahraničí. Příští týden do Doks přijedou zástupci geoparků ze Švýcarska, Norska či Islandu. Na příští sobotu chystá společnost i první ročník festivalu Proměny v Geoparku Ralsko. Konat se budou v obci Jabloneček, která zanikla krátce po skončení druhé světové války. "V krajině zaniklých obcí pod Ralskem vzniknou například umělecká díla z přírodních materiálů, která osloví a inspirují místní i návštěvníky a podnítí je k vlastnímu hledání významu této krajiny. Rádi bychom, aby umělecké vyjádření zkusilo překlenout historii násilné přeměny krajiny, která poznamenala její tvář ve 20. století," uvedla Mrázová.


reklama

 
Marek Kuntoš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist