https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesko-ma-dva-nove-narodni-geoparky-zelezne-hory-a-geoloci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřČesko má dva nové národní geoparky: Železné hory a GeoLoci

26.4.2012 01:05 | PRAHA (Ekolist.cz)
Toulovcovy maštale v národním geoparku Železné hory
Toulovcovy maštale v národním geoparku Železné hory
Foto | Martin Hordějčuk / Wikimedia Commons
Do přírody se dá jezdit nejen za krásou vzrostlých stromů, zurčícím potokům nebo setkání s jeleny. Důvodem může být i kámen, respektive neživá příroda. Právě tu propagují geoparky, což je v České republice poměrně nový fenomén. Tento týden převzali od ministerstva životního prostředí certifikát hned dva nové „národní geoparky“ - Železné hory a GeoLoci.
 

Geopark je netradičně pojímaný přístup k ochraně krajiny. Může být vyhlášen v oblasti s výjimečnými geologickými jevy, jehož představitelé se rozhodli dobrovolně přistoupit k jejich ochraně, udržitelnému cestovnímu ruchu a vzdělávání místních obyvatel a turistů. Na rozdíl od státní ochrany přírody, přichází vyhlášení geoparku „zdola“ - od obcí, občanských iniciativ i soukromých subjektů. „Geopark nemá ambice nikoho jakkoli omezovat,“ říká náměstek ministra životního prostředí Libor Ježek, „právě naopak. Snaží se upozornit za fenomény místní krajiny a přilákat návštěvníky.“

Hlavním úkolem geoparků je přispívat k osvětě a ochraně neživé přírody. Geologie byla v ochraně přírody totiž ještě donedávna často opomíjenou oblastí. Chráněné oblasti se vyhlašovaly především kvůli rostlinným druhům, lesům, živočichům, připomíná Václav Cílek. „Byl to pocit, že se neživá příroda dokáže ochránit sama. Ale není to pravda,“ uvedl Václav Cílek na slavnostním předávání certifikátů. Je to ale právě rozmanitost reliéfu, jeho utváření, substrátů, tzv. geodiverzita, co podle jeho slov podporuje i vysokou biodiverzitu.

Myšlenka geoparků vznikla na přelomu tisíciletí. V současnosti je jich ve světě 87, z toho většina (50) v Evropě. Kromě přírody geoparky upozorňují také na hmotné a nehmotné kulturní dědictví.

Nově vzniklý národní geopark Železné hory se rozkládá na ploše 777 km2. „Na poměrně malém území může návštěvník po geologické stránce vidět to, na co by na celém území ČR potřeboval alespoň dva týdny,“ poukazuje na výjimečnost na první pohled nenápadné krajiny Železných hor Vlastimil Peřina, vedoucí správy stejnojmenné CHKO. Více na webových stránkách geoparku www.geoparkzh.cz

Národní geopark GeoLoci je součástí Česko-bavorského geoparku. Další dvě části tvoří německý Geopark Bayern a český Geopark Egeria. Geopark GeoLoci by kromě geologických a hornických zajímavostí rád upozornil i na zapomenuté příběhy tamní sudetské krajiny. Další informace na www.geoloci.cz

Předloni obdržely titul národní geopark oblasti Český ráj a Egeria na Karlovarsku. Více informací v článku Novinka v české krajině - národní geoparky.

Titul národní geopark České republiky je udělován na čtyři roky, poté je posouzen vývoj oblasti v naplňování Charty národních geoparků a při splnění podmínek může být certifikace prodloužena. V současné době o národní titul usiluje Geopark Vysočina a Kraj blanických rytířů.


reklama

 
Zdeňka Vítková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist