https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-vedci-vyuzivaji-rypouse-k-pruzkumu-tajemnych-hlubin-oceanu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Vědci využívají rypouše k průzkumu tajemných hlubin oceánů

25.10.2010 16:18 | HODONÍN/HOBART (Ecomonitor)
Klasický výzkum formou sondáží je příliš nákladný, a tak badatelé zvolili alternativní způsob. Na obrázku rypouš sloní.
Klasický výzkum formou sondáží je příliš nákladný, a tak badatelé zvolili alternativní způsob. Na obrázku rypouš sloní.
Australští mořští biologové začali využívat jednoduchý a efektivní způsob průzkumu vodních mas v okolí Antarktidy. Sondy pro sběr dat připevňují na těla odchycených rypoušů sloních (Mirounga leonina), kteří se potápí i do značných hloubek.
 

Podle zprávy serveru Reuters si od takto nasbíraných dat vědci slibují především lepší poznání pohybu vodních mas na jižní polokouli a vlivu jejich proudění na regulaci klimatických změn. Oceány na jižní polokouli totiž představují jeden z hlavních „chladičů“ oteplování a do značné míry pohlcují rozpuštěný oxid uhličitý.

Klasický výzkum formou sondáží je však příliš nákladný, a tak badatelé zvolili alternativní způsob. Roli živých přenašečů sběrných sond převzali sympatičtí rypouši, kteří při výpravách za potravou brázdí vodní hlubiny. „Abychom porozuměli mechanismům tepelné výměny mezi atmosférou a oceánem, musíme nejdříve rozluštit, jak rychle dokáže oceán vůbec teplo a CO2 pohlcovat,“ vysvětluje Susan Wijffelsová, vedoucí oceánografka týmu IMOS. Jižní oceán brázdí touto dobou již stovka rypouších výzkumníků, kteří předávají podrobná data o změřené teplotě, tlaku a slanosti moře.

Podle zprávy „Scientists use seals, gliders to unlock ocean secrets“ na serveru Reuters vydané dne 15. 10. 2010.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist