https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rostliny-si-spolu-povidaji-aby-se-podporovaly-v-rustu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rostliny si spolu povídají, aby se podporovaly v růstu

8.5.2013 01:31 | PRAHA (Ekolist.cz)
"Rosteme. Neflákáme se!". Podle vědců spolu rostliny komunikují a pomáhají si v růstu
"Rosteme. Neflákáme se!". Podle vědců spolu rostliny komunikují a pomáhají si v růstu
Přátelský "pokec" se sousedy přispívá lepšímu klíčení rostlin, tvrdí australští vědci. Podle nově zveřejněného výzkumu semena papriky seté lépe prospívala v sousedství rostlin bazalky i pokud byly blokovány všechny klasické druhy komunikace: dotyk nebo světelné a chemické signály. Podle vědců to dokazuje, že rostliny komunikují na úrovní nanomechanických vibrací.
 

Vědci z Univerzity západní Austrálie (UWA) zkoušeli pěstovat papriku setou jak v přítomnosti dalších rostlin papriky, tak zcela samostatně. Zkoušeli také sousedství bazalky pravé. V případě naprosté izolace od sousedství jiných rostlin prospívala semena velmi málo, naopak při možnosti plně komunikovat vyrašilo daleko více semenáčků.

Nicméně ve chvíli kdy byla semena oddělena od rostlin bazalky zástěnou z černého plastu, takže nemohly být ovlivněny ani světelnými, ani chemickými signály, klíčila stejně dobře, jako když mohla s bazalkou volně komunikovat. Částečně také odezva fungovala u semen a dospělých rostlin papriky seté.

Podle Monici Gagliano a Michaela Rentona, kteří svůj výzkum publikovali ve volně přístupném časopise BMC Ecology, se tak prokázalo, že rostliny dokážou pozitivně ovlivnit schopnost klíčení semen. Nicméně jakým mechanismem toto ovlivnění probíhá dosud nevědí. "Myslíme si, že odpovědí by mohly být akustické signály, vytvářené díky nanomechanickým oscilacím z vnitřku buňky rostliny, které umožňují rychlou komunikaci mezi blízkými rostlinami," vysvětluje Monica Gagliano.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist