https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/roztoc-z-nejvzdalenejsiho-evropskeho-narodniho-parku-dostal-jmeno-po-danu-bartovi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Roztoč z nejvzdálenějšího evropského národního parku dostal jméno po Danu Bártovi

14.1.2016 03:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Roztoč Rhynchoribates danbartai se od příbuzných liší specificky formovanými chlupy neobvyklého tvaru a taky zcela jinou formou smyslových štětin (tzv. sensillů).
Roztoč Rhynchoribates danbartai se od příbuzných liší specificky formovanými chlupy neobvyklého tvaru a taky zcela jinou formou smyslových štětin (tzv. sensillů).
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rhynchoribates danbartai je nově popsaný druh roztoče z Francouzské Guyany. V půdě tropického pralesa ho našel biolog, bývalý ministr životního prostředí a v současnosti vysoký úředník Evropské komise Ladislav Miko a dal mu druhový název po zpěvákovi Danu Bártovi, který na stejné expedici zkoumal vážky.
 

"Roztoče jsem pojmenoval po Danovi Bártovi, protože je to můj přítel a líbí se mi, že co dělá, dělá pořádně a na skvělé úrovni. Ať už jsou to vážky, nebo hudba," říká Ladislav Miko. "Vážky nejsou pro Dana jen koníček. Má velmi solidní vědecké výsledky, za jaké se nemusí stydět ani profesionální odonatolog." Loni o svých výzkumech přednášel například na Univerzitě Palackého.

Jak popisuje Ladislav Miko, cesta do Franouzské Guyany se uskutečnila v březnu 2014. "Cílem bylo prozkoumat, jaké druhy vážek žijí v centrální části Guyanského národního parku," říká Miko. Guyanský národní park je pozoruhodný také tím, že jde o jeden z největších národních parků, které spadají do působnosti EU, byť geograficky leží v jižní Americe.

"Kromě zkoumání vážek jsme samozřejmě koukali i na hmyz a ostatní rostliny a živočichy. Díky laskavosti kolegů ze Správy národního parku a pomoci představitele místní entomologické společnosti jsem mohl odebrat a analyzovat vzorky půdy a v nich žijící drobné bezobratlé," popisuje dál Ladislav Miko.

Dan Bárta při průzkumu tropického pralesa.
Dan Bárta při průzkumu tropického pralesa.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ladislav Miko

A jak dodává, skupinu roztočů pancířníků v Guyaně ještě vůbec nikdo nestudoval a jde tedy o vůbec první publikaci z tohoto území o těchto roztočích. Vzorky obsahují mnoho dalších nových druhů, na jejichž popisu Miko dále pracuje. Zatím stihl popsat tři nové druhy rodu Rhynchoribates.

"Dva druhy nesou jména po účastnících expedice - ten první po Danu Bártovi, Rhynchoribates danbartai, a od příbuzných se liší specificky formovanými chlupy neobvyklého tvaru a taky zcela jinou formou smyslových štětin (tzv. sensillů)," popisuje Ladislav Miko.

Další druh nese ve svém druhovém jménu jména tří dalších účastníků expedice, byť trochu skrytě. Jmenovali se Jura, Robert a Aleš, a tak je druhové jméno složeno Ju+Rob+Ales: Rhynchoribates jurobales.

Tito roztoči patří k druhům, které přispívají k využití a rozkladu mrtvé organické hmoty (čili k její přírodní recyklaci). Mají velmi dlouhé rostrum, které skrývá dlouhé jehlicovité chelicery, těmi roztoči nabodávají mrtvé rostlinné tkáně, ale i houbová vlákna, aby mohli vysávat jejich obsah jako potravu, vysvětluje Ladislav Miko. Jím popsaní roztoči patří mezi relativně velké pralesní druhy, jsou velcí téměř milimetr. Většina druhů je mnohem menších, pod půl milimetru.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist