https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ruste-parkovaci-mista-pomalicku-a-potichu-radi-dansky-architekt-jan-gehl
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřRušte parkovací místa. Pomalu a potichu, radí dánský architekt Jan Gehl

31.5.2012 01:28 | PRAHA (Ekolist.cz)
„Každé město má tolik aut, kolik si jich pozve,“ tvrdí Jan Gehl.
„Každé město má tolik aut, kolik si jich pozve,“ tvrdí Jan Gehl.
Architekt Jan Gehl zasvětil celý svůj profesní život tomu, aby v architektuře více zviditelnil lidi a jejich skutečné potřeby. Ze své dánské zkušenosti radí podporovat chůzi a cyklistiku na úkor dopravy automobilem. Podle něj se to vyplatí i po finanční stránce. Jan Gehl navštívil Prahu v rámci festivalu reSite, aby zde pokřtil český překlad své poslední knihy Města pro lidi.
 

Podle Jana Gehla se města navrhují pouze technicky – plánuje se infrastruktura, cesty nebo domy a doufá se, že se lidé s novými objekty prostě srovnají. „Většinou se s nimi ale nesrovnají,“ říká Ghel.

Po celou historii až do šedesátých let dvacátého století se města stavěla pro lidi, kteří se pohybují po vlastních nohách. Rozšiřovala se postupně, po krocích, po jednotlivých budovách, připomíná Gehl. V roce 1960, někde dříve, jinde později, se ale podle jeho slov tento zažitý systém převrátil. Výstavba měst se začala provádět ve velkých jednotkách, byly určovány zóny na bydlení, práci, rekreaci a dopravu. A nastal rozmach automobilismu. Gehlovými slovy doslova „invaze automobilů“.

Pro lidi, kteří se chtějí nyní pohybovat pěšky, je ve městě stále méně místa a podmínky pro pěší jsou v záplavě aut často nedůstojné. „Nejdůležitějším člověkem ve městě se stal řidič,“ tvrdí architekt.

Více asfaltu, více aut

Množství aut ve městě je přitom podle Gehla relativní. „Každé město má tolik aut, kolik si jich pozve,“ říká. K snížení jejich počtu doporučuje velmi nepopulární krok: rušení parkovacích míst. „Když lidé nemohou zaparkovat, tak nepřijedou,“ vysvětluje. Na příkladu Nizozemí se totiž ukazuje, že ani sebevětší podpora cyklistiky sama o sobě na snížení automobilové dopravy ve městech nestačí. Parkovací místa by se ale měla podle Gehla rušit pozvolna a potichu. „Když to nikomu neřeknete, nikdo si toho nevšimne,“ říká architekt ze své kodaňské zkušenosti.

V Kodani nyní jezdí do práce na kole 37 % obyvatel. „V květnu skoro nemůžete přejít silnici, místo automobilové zácpy, máme zácpu na cyklostezkách,“ na oko si stěžuje Gehl. Bicykl je v dánské metropoli natolik běžným, že jej můžete převézt nejen vlakem nebo metrem, ale přizpůsobily se i místní taxíky.

„Co je dobré pro lidi, je dobré i pro podnikání,“ snaží se vyvrátit jeden z argumentů odpůrců rušení parkovacích stání. Lidé, kteří se po městě rádi pohybují, v něm tráví i více času. V Kodani se podle Gehlových slov prodloužila například letní sezóna venkovních zahrádek. Do podpory alternativní dopravy se ostatně mohou zapojit i samy obchody a další podniky a připravit například speciální programy pro cyklisty.

Pro chodce je ve městě stále méně místa a podmínky pro ně jsou často nedůstojné
Pro chodce je ve městě stále méně místa a podmínky pro ně jsou často nedůstojné

Podporovat docházení či dojíždění do práce na kole znamená zároveň podporovat zdravý životní styl, připomíná Gehl. Vyspělý svět potýká s nedostatkem pohybu a civilizačními chorobami. V dlouhodobém měřítku se tedy může ušetřit nejen na výdajích za infrastrukturu, ale i za léčebné výdaje.

Lidské měřítko

Od chvíle, kdy mají hlavní slovo v plánování měst dopravní inženýři nastala podle Gehla paradoxní situace: zatímco o autech a jejich pohybu po městech víme všechno, o tom jak procházejí a jak využívají město lidé, nevíme nic. Vnímání města v rychlosti 5 km v hodině a oční výšce je přitom prý to nejdůležitější měřítko. Ptačí perspektiva je sice přitažlivá, ale také záludná.

„V padesátých a šedesátých letech se města navrhovala tak, aby vypadala dobře z letadla a jejich čtvrti z helikoptéry,“ tvrdí Jan Gehl. „Ale nikdo se nezajímal o to, jak to vypadají z pohledu člověka,“ vysvětluje. Příkladem podle Gehla může být město Brasília postavené v 50. letech na zelené louce. Metropole navržená tak, aby z výšky připomínala siluetu orla, vypadá z letadla fantasticky. To ovšem běžný obyvatel a návštěvník města tolik neocení. Naopak stará rezidenční čtvrt v Kodani ze začátku 20. století je z ptačí perspektivy naprosto nezajímavá, přesto podle Gehla přitahuje významné dánské osobnosti, včetně architektů. „Prostě proto, že se tam dobře žije,“ říká Jan Gehl.


reklama

Architekt Jan Gehl a inspirace z Kodaně

předchozí    další
Země automobilů
Země automobilů
Země automobilů
37 % lidí v Kodani dojíždí do práce na kole. Neodradí je ani nepřízeň počasí.
Nákladní kolo má podle Gehla každá třetí kodaňská rodina.
Prototyp parkovacího doku pro kola v Kodani
Lidé, kteří se po městě rádi pohybují, v něm tráví i více času. V Kodani se podle Gehlových slov prodloužila například sezóna venkovních zahrádek
Jan Gehl na přednášce v roce 2006
 
Další informace |
Hledáte nové bydlení? Můžete zkusit porovnání hypoték serveru SFinance.cz
Zdeňka Vítková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VP

Václav Příhoda

1.6.2023 13:43
Co vím, tak například v Holandsku se toto děje už několik let. Tam neustále ubývají parkovací místa. Nedávno jsem ale četl článek o tom, že v Praze chtějí zrušit tuším 7 míst a hodně lidí proti tomu v komentářích protestovalo, takže těžko říct jestli by u nás něco takového mělo úspěch. Zrovna v Praze je parkování dlouhodobě prostě problém. Sám to znám. Hlavně když už najdu volné místo, tak není záruka, že se na něj vejdu, protože mám delší auto. I když s prakovacím asistentem z https://www.2din.cz/ to většinou nějak zvládnu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist