https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/safari-v-dvorske-zoo-by-se-mohlo-stat-kulturni-pamatkou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Safari v dvorské zoo by se mohlo stát kulturní památkou

6.6.2016 13:19 | DVŮR KRÁLOVÉ N.L. (ČTK)
Safari svůj provoz pro autobusy zahájilo v roce 1989. Od začátku roku 2011 je možné areálem projet vlastním vozem. Od loňského roku je v provozu také lví safari
Safari svůj provoz pro autobusy zahájilo v roce 1989. Od začátku roku 2011 je možné areálem projet vlastním vozem. Od loňského roku je v provozu také lví safari
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Lukáš Pavlačík / ZOO Dvůr Králové
Africké safari, které v areálu Zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem, začal budovat někdejší ředitel Josef Vágner, by se mohlo stát kulturní památkou. Podnět k prohlášení loni podalo vedení zahrady, Územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) v Josefově dopracovalo konečný návrh na prohlášení safari za památku. ČTK to sdělila Eva Macková z josefovského pracoviště NPÚ.
 

"Díky památkové ochraně má být zachován odkaz vizionáře Josefa Vágnera, jenž nás vyzývá k zamyšlení nad krásou divoké přírody, které pod náporem naší civilizace stále ubývá. Ochrana se však má vztahovat nejen na podobu tohoto safari, ale také název Africké safari Josefa Vágnera, který představuje hodnotnou značku a vypovídá o mezinárodním významu zakladatele safari," uvedla Macková.

Josef Vágner (1928 až 2000), který zorganizoval několik výprav do Afriky, kde odchytil na 2000 zvířat, které převezl do Evropy, chtěl vybudovat safari, ve kterém se budou zvířata volně pohybovat mezi návštěvníky. Svůj projekt začal zpracovávat již začátkem 70. let minulého století, kdy vznikl projekt a soupis investiční náročnosti. Samotné safari se začalo budovat v roce 1979 a dokončeno bylo až roku 1989, po odchodu Josefa Vágnera do penze.

Safari svůj provoz pro autobusy zahájilo v roce 1989. Od začátku roku 2011 je možné areálem projet vlastním vozem. Od loňského roku je v provozu také lví safari. Podle památkářů současná podoba safari s velmi dobře voleným prostředím, zalesněním a přírodním napajedlem vychází k původních plánů a myšlenek Josefa Vágnera.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist