https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/salamounovy-ostrovy-ubyvaji-pet-jich-zmizelo-pod-hladinou-more
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šalamounovy ostrovy ubývají, pět jich zmizelo pod hladinou moře

8.5.2016 17:10 | CANBERRA (ČTK)
"Nejméně 11 ostrovů na severu Šalamounových ostrovů v posledních dekádách buď úplně zmizelo nebo na nich postupuje silná eroze," oznámili australští vědci v sobotu.  Ilustrační snímek.
"Nejméně 11 ostrovů na severu Šalamounových ostrovů v posledních dekádách buď úplně zmizelo nebo na nich postupuje silná eroze," oznámili australští vědci v sobotu. Ilustrační snímek.
V jihozápadním Tichomoří zmizelo v důsledku stoupající hladiny moře a eroze již pět ze Šalamounových ostrovů. Vyplývá to ze studie australských vědců. Dalších šest ostrovů tohoto státu bylo erozí poškozeno tak, že na jednom z nich spláchla voda do oceánu mezi lety 2011 a 2014 desítku domů.
 

"Nejméně 11 ostrovů na severu Šalamounových ostrovů v posledních dekádách buď úplně zmizelo nebo na nich postupuje silná eroze," oznámili australští vědci v sobotu. Vymílání pobřeží podle nich na dvou místech zničilo vesnice, které tam existovaly nejméně od roku 1935.

Šalamounovy ostrovy, na nichž žije přes půl milionu obyvatel, tvoří šest větších ostrovů a na 900 malých ostrůvků. Podle vědců zmizely ostrůvky Kakatina, Kale, Rapita, Rehana a Zollies, všechny o rozloze do pěti hektarů. Žádný z nich nebyl obydlen, ale využívali je rybáři.

Australští vědci zkoumali 33 ostrovů a využívali mezi jným letecké a satelitní snímky z let 1947 až 2014.


Vědci očekávají klimatický exodus. Pekelné vedro vyžene obyvatele Afriky a Středního východu


Podle OSN by kvůli změnám klimatu způsobeným lidskou činností mohly hladiny moří do roku 2100 stoupnout o půl metru až metr. Podle nedávné studie amerických vědců by to mohlo být i 1,5 metru.

V oblasti Šalamounových ostrovů, v jejichž čele stojí guvernér reprezentující britskou královnu, je nárůst hladiny moře podle australské studie třikrát vyšší než je světový průměr. K erozi pobřeží tam přispívá i energie mořských vln, která je v této oblasti silnější.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist