https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sef-agrarni-komory-zada-zavedeni-predkupniho-prava-k-pude
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šéf agrární komory žádá zavedení předkupního práva k půdě

3.1.2018 15:50 | PRAHA (ČTK)
Podle Jandejska by měl zemědělec dostat informaci, že vlastník chce pozemek prodat a fakticky jej zemědělci nabídnout. Ilustrační snímek.
Podle Jandejska by měl zemědělec dostat informaci, že vlastník chce pozemek prodat a fakticky jej zemědělci nabídnout. Ilustrační snímek.
Letos by se měla změnit legislativa o vztahu zemědělců k půdě a měla by být přijata novela zákona o významné tržní síle. V rozhovoru s ČTK to koncem roku 2017 řekl prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek. Prioritou v oboru ale podle něj bude vyjednávání o evropské zemědělské politice.
 

Současná vláda má ve svém programovém prohlášení informační povinnost pro majitele půdy k zemědělci, který na ní hospodaří. Podle Jandejska informační povinnosti není předkupním právem, hospodařící zemědělec by ale měl dostat informaci, že vlastník chce pozemek prodat a fakticky jej zemědělci nabídnout. Podle něj je to běžné ve státech západní Evropy. Pokud by zemědělec s nabídkou nesouhlasil, mohl by vlastník pozemek nabídnout někomu jinému.

Proti zavedení předkupního práva vystupují například Asociace soukromého zemědělství a Svaz vlastníků půdy ČR. Předkupní právo podle nich paradoxně povede k tomu, že budou moci velké koncerny vykupovat půdu a následně ji nabízet potenciálním zahraničním investorům.

Jandejsek dál řekl, že by se měl řešit i zákon o významné tržní síle, který se nyní upravuje na evropské úrovni. Prioritou normy by podle Jandejska mělo být, že by se měla vyrovnat výhodnost podnikání pro producenta a obchodníka. Obchodní řetězce by neměly nakupovat výrobky pod cenou výrobních nákladů; neměly by prodávat potraviny za nižší cenu, než je nakoupí, pokud nejsou těsně před datem spotřeby; marže by měly být stejné pro české i zahraniční produkty a na českých pultech by mělo být 80 procent potravin z české produkce.

Částečně by podíl českého zboží na pultech podle něj vyřešila i stejná výše národních dotací na potraviny ve všech členských státech unie. Jandejsek upozornil, že na západě Evropy dostávají zemědělci a potravináři i několik korun na vyprodukovaný litr mléka, v ČR jde o šedesátník.

Důležité bude i vyjednávání o evropské zemědělské politice. Vláda už v současnosti ve svém programovém prohlášení odmítla stanovení maxima dotací podle velikosti podniků. Jandejsek by byl nejraději, kdyby se dotační systém v EU zrušil, narovnal by se tak podle něj trh, současně by ale vzrostly ceny potravin o pětinu. Lidé by je pak v tak velké míře nevyhazovali a šetřili s nimi, dodal.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist