https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senosec-online-web-pro-zemedelce-myslivce-verejnost-a-srnky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senoseč online. Web pro zemědělce, myslivce, veřejnost a srnky

22.5.2015 14:45 | PRAHA (Ekolist.cz)
„A rád bych vyzval veřejnost, aby aplikaci využívala. Byl bych rád, kdyby dobrovolníci vyráželi do terénu jen v doprovodu myslivců, kteří jim poskytnou odborné instrukce,“ řekl ministr Brabec (na snímku v tričko Senoseč online).
„A rád bych vyzval veřejnost, aby aplikaci využívala. Byl bych rád, kdyby dobrovolníci vyráželi do terénu jen v doprovodu myslivců, kteří jim poskytnou odborné instrukce,“ řekl ministr Brabec (na snímku v tričko Senoseč online).
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | MŽP
Kolik srnčat každý rok zahyne během květnové a červnové senoseče se přesně neví. Některé odhady hovoří o tisících kusech, některé o desítkách tisíc. Podle některých odborníků je například počet zabité zvěře na silnicích větší problém. Rozdíl je však v tom, že posekání mláďat při senoseči se dá snadno zabránit tím, že se zemědělec prostě domluví s myslivcem. V tom má pomoci web Senoseč online, který byl dnes spuštěn do ostrého provozu.
 

Jednou z příčin zbytečného zabíjení zvěře při senoseči je to, že zemědělci někdy neplní svou povinnost a včas senoseč nenahlásí, někdy zase neplní svou povinnost myslivci, kteří mají do terénu vyrazit a zvěř vyhánět. Web Senoseč online má zemědělcům a myslivcům co nejvíce usnadnit předávání informací. Web také umožní myslivcům, aby do vyhánění zvěře zapojili veřejnost.

Období senoseče není kritické jen pro srnčata. Louky poskytují úkryt i zajícům, drobným savcům, koroptvím, chřástalům, čejkám nebo dalších ptáků. Snímky posekaných zvířat pak na sociálních sítích vyvolávají silnou odezvu. „Po schůzce s myslivci i zemědělci jsem se rozhodl, že společně rozjedeme kampaň, která by tento neutěšený stav pomohla zlepšit. Její součástí je i web Senoseč online,“ řekl dnes při spuštění webu ministr životního prostředí Richard Brabec.

„A rád bych vyzval veřejnost, aby aplikaci využívala. Byl bych rád, kdyby dobrovolníci vyráželi do terénu jen v doprovodu myslivců, kteří jim poskytnou odborné instrukce, aby pomoc byla skutečně účinná a pomohla zlepšit ochranu zvířat ohrožených při sečích,“ řekl ministr Brabec. Jak taková pomoc může vypadat, popsala pro Ekolist Věra Klimešová.

Za vývojem webu stojí Česká zemědělská univerzita. „Univerzita k pilotnímu testování vhodných metod plašení poskytla porosty Školního zemědělského podniku v Lánech. Věřím, že se postupně zapojí další zemědělské univerzity a zemědělské podniky. Aplikaci dnes dáváme do ostrého provozu, na jejím vývoji a zlepšování se bude i nadále pracovat,“ doplnil rektor ČZU Jiří Balík.

Malé srnče se v případě nebezpečí přikrčí k zemi. Před liškou to pomůže, před žací lištou ne.
Malé srnče se v případě nebezpečí přikrčí k zemi. Před liškou to pomůže, před žací lištou ne.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Věra Klimešová

Do webové aplikace se dá zaregistrovat v jedné ze tří rolí: jako dobrovolník, zemědělec nebo myslivec. „Zemědělec může na mapě označit místo seče a přidat údaj o sekaném porostu, termínu apod., zaregistrovaný myslivec v dané oblasti pak může založit akci – praktická opatření před sečí, do níž se mohou hlásit dobrovolníci,“ popisuje základní možnost aplikace Roman Kvasnička z Provozně ekonomické fakulty.

Aplikace umí i rozesílat SMS zprávy všem zaregistrovaným, pokud zemědělec například kvůli změně předpovědi počasí termín seče změní, v aplikaci lze zadávat na mapě údaje o výskytu zvířat a jejich mláďat v porostu, což přispěje ke zvolení vhodných metod při terénních pracích před sečí. Kromě toho je možné zadat i místo nálezu zabitého zvířete. Tato funkce by podle tvůrců mohla přispět lepší představě o počtech uhynulé zvěře.

Jak ministerstvo upozorňuje, na některých místech spolupráce zemědělců a myslivců funguje bezproblémově. Lubomír Hajný z Honebního společenstva Staříč na Ostravsku, který se záchraně zvířat v sezóně sečí věnuje několik let, říká, že jim často chybí dobrovolníci, kteří by myslivcům pomohli v terénu. To by však mohl pomoci vyřešit právě web Senoseč online.

Jak upozorňuje například Matouš Horák, jsou místa, kde zemědělci či myslivci na své povinnosti nedbají. Zemědělec prostě musí o sečení včas informovat provozovatele honitby, myslivci pak zase mají povinnost zvěř před posečením chránit. Za porušení této povinnosti jim hrozí pokuty. Porušení povinností je možné hlásit obecnímu úřadu s rozšířenou působností, případně krajskému úřadu, což vzhledem k často osobním vazbám mezi zainteresovanými nemusí být vždy zcela funkční. Účinnější může být podnět České inspekci životního prostředí. Úřad či inspekce může nařídit nápravná opatření, za jejichž nerespektování jsou pokuty do výše 200 tisíc Kč. (Aktualizace 25.5.2015: Podle informací tiskové mluvčí ČIŽP Radky Burketové nebyl minulosti ČIŽP nahlášen žádný případ posekaných srnek a úřad to tedy nikdy neřešil. Podle ní se má ČIŽP věnovat až nějakému "nadměrnému" případu, ostatní pak spadá pod obce s rozšířenou působností.)

Tématu senoseče se věnuje i článek Nadchází senoseč. Srnčata ukrytá v loukách lze před smrtí ochránit jednoduše.


reklama

 
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist