https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sepie-unikne-zralokum-tim-ze-zmeni-sve-elektricke-pole
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sépie unikne žralokům tím, že změní své elektrické pole Video

3.12.2015 09:20 | PRAHA (ČTK)
Vědci už dlouho vědí, že sépie obecná (Sepia officinalis), stejně jako několik dalších příbuzných druhů, zadrží dech, pokud ji ohrožují predátoři.
Vědci už dlouho vědí, že sépie obecná (Sepia officinalis), stejně jako několik dalších příbuzných druhů, zadrží dech, pokud ji ohrožují predátoři.
Vědci už dlouho vědí, že sépie obecná (Sepia officinalis), stejně jako několik dalších příbuzných druhů, zadrží dech, pokud ji ohrožují predátoři. Až dosud ale předpokládali, že zmrazení na místě v zásadě pomáhá jen její vizuální kamufláži - jednoduše řečeno, pokud se nehýbe, snáz splyne s prostředím.
 

Nyní se ale ukázalo, že tento obraný mechanismus slouží dalšímu účelu: Když přes žábry sépie neproudí voda, sníží se elektrická aktivita, která by sépii mohla prozradit žralokům hledajícím kořist. S odvoláním na novou studii vědců americké Dukeovy univerzity o tom informoval časopis Science.

V laboratoři vědci změřili elektrické signály generované sépií při odpočinku na dně nádrže. A pak změřili tytéž signály u sépie vystrašené videonahrávkou blížícího se predátora.

Když vyděšená sépie zmrzla na místě a zakryla si chapadly otvory vedoucí do žáber, snížilo se elektrické napětí kolem ní o téměř 80 procent. Následné laboratorní testy se dvěma druhy žraloků ukázaly, že tato taktika pěkně funguje.

Když vědci vysílali stejné napětí simulující sépii v klidovém stavu, dokázali žraloci zaznamenat vysílač na vzdálenost 20 centimetrů a zaútočili na něj v 62 procentech případů. Když ale vědci simulovali přítomnost sépie zadržující dech, pak se žraloci museli přiblížit o pět centimetrů blíž k vysílacímu zařízení, a i tak na něj zaútočili jen ve 30 procentech případů.

Naopak když vědci zkusili nasimulovat sépii, která by se pokusila před predátorem utéct, zaznamenali žraloci vysílací zařízení už ze vzdálenosti 38 centimetrů a zaútočili v 94 procentech případů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist