https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skotsko-chce-na-svem-uzemi-zakazat-pestovani-gmo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Skotsko chce na svém území zakázat pěstování GMO

28.8.2015 01:44 | PRAHA (Ekolist.cz)
Nový právní předpis EU, který umožňuje členským zemím omezit nebo zakázat pěstování geneticky modifikovaných organismů na svém území, vstoupil v platnost na počátku tohoto roku
Nový právní předpis EU, který umožňuje členským zemím omezit nebo zakázat pěstování geneticky modifikovaných organismů na svém území, vstoupil v platnost na počátku tohoto roku
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Skotská vláda chce požádat EU, aby jeho území vyjmula z povolení, které umožňuje pěstování geneticky modifikovaných plodin (GMO) v Evropě. Zákaz by se měl vztahovat na všechny GMO, které prošly nebo se právě nacházejí ve schvalovacím procesu EU.
 

Podle tamního ministra pro záležitosti venkova, potravin a životního prostředí Richarda Lochheada nechce vláda hazardovat s budoucností významného potravinářského sektoru země. A chce zachovat tamní čisté životní prostředí.

"Neexistuje žádný důkaz o významné poptávce skotských spotřebitelů po geneticky modifikovaných produktech, a mám obavy, že povolení GM plodin pro pěstování ve Skotsku by poškodilo naši značku čisté a zelené země, což by ohrozilo budoucnost potravinářského sektoru, který má hodnotu 14 mld. Liber,“ uvedl Lochhead.

Rozhodnutí vlády přivítali ekologičtí aktivisté a skotská strana zelených. Podle Alison Johnstoneové by měli jít ministři ještě dále a tlačit na to, aby bylo označováno i maso, vejce a mléčné výrobky pocházejí ze zvířat krmených GM krmivem.

Kritiku sklidila vláda naopak od unie skotských zemědělců NFU Scotland, podle níž jsou schválené GMO bezpečné a přínos či riziko každé odrůdy by se měla posuzovat jednotlivě.

Nový právní předpis EU, který umožňuje členským zemím omezit nebo zakázat pěstování geneticky modifikovaných organismů na svém území, vstoupil v platnost na počátku tohoto roku. Skotsko je první zemí, která ho chce využít.

Více informací v angličtině na BBC.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist