https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/meziresortni-rada-ma-zrychlit-slechteni-rostlin-pomoci-genomickych-technik
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Meziresortní rada má zrychlit šlechtění rostlin pomocí genomických technik

12.2.2024 01:27 | OLOMOUC (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Zdroj | AV ČR
Usnadnit a zrychlit zavádění výsledků výzkumu genetických úprav zemědělských plodin do šlechtění odrůd, jež budou odolnější například vůči suchu, vysokým teplotám či škůdcům, má pomoci meziresortní rada pro genetiku a genomiku. Připravuje ji ministerstvo zemědělství spolu s ministerstvy zdravotnictví a školství. Vláda by vznik skupiny měla projednat v 1. čtvrtletí letošního roku, řekl po jednání se zástupci Agrární komory a odborníky z Ústavu experimentální botaniky AV minulý týden ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).
 

Připravovaná meziresortní rada pro genetiku a genomiku vznikne na půdorysu ministerstev zemědělství, zdravotnictví a školství. Přizvána byla i ministryně pro vědu, výzkum a inovace ČR Helena Langšádlová a své zastoupení v ní budou mít také vědci, šlechtitelé a zemědělci. "Budou vytvořeny pracovní skupiny pro jednotlivé druhy plodin a v každé skupině bude zástupce šlechtitelů," podotkl Výborný. Evropská unie chystá úpravu nařízení o uplatnění moderních genomických technik při šlechtění rostlin. Nynější unijní pravidla podle odborníků přenos výsledků výzkumu do šlechtitelské praxe výrazně omezují.

Výzkum nových technik šlechtění zemědělských plodin například pomocí editace genomu bude hradit Akademie věd ČR, ministerstvo zemědělství a poslouží na to i dotace na mezinárodní projekty. "Vynaložené prostředky se poté promítnou do aplikovatelnosti v praxi, včetně šlechtitelů a členů Agrární komory," podotkl Výborný. Zemědělci musí podle něj zadat své požadavky na odolnost plodin a čeští vědci poté výsledky svého výzkumu posunou směrem k aplikovatelnosti v praxi.

Nové techniky šlechtění rostlin podle Výborného mohou pomoci zemědělcům včas reagovat na změny klimatu, kterým se v budoucnu Česko nemůže vyhnout. "Prostě nás čekají a pokud chceme jako české zemědělství zůstat konkurenceschopní, tak na to musíme být připraveni do budoucna," upozornil Výborný.

Genetické úpravy podle Jaroslava Doležela z Ústavu experimentální botaniky umožní získat rostliny s vlastnostmi, které dosavadními šlechtitelskými metodami nelze vytvořit. Evropská legislativa je ale v této oblasti mnohem přísnější než například ve Spojených státech či Jižní Americe. "V Evropě jsou tyto metody přísně regulované. Nejsou zakázané, ale jsou regulované tak, že to v podstatě nikdo nepoužije a nepěstuje," uvedl Doležel.

Chystaná změna unijní legislativy má podle něj ponechat přísná pravidla pro genetickou modifikaci, ale uvolní pravidla pro šlechtění pomocí editace genomu rostlin. "Tato metoda je založena na tom, že nevnášíme do organismu rostliny nic cizího, ale pouze přepíšeme dědičnou informaci," podotkl Doležel. Řekl, že EU v aplikaci těchto nových šlechtitelských technik výrazně zaostává za světem. "Naše zpoždění už nabývá docela závažných rozměrů," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

12.2.2024 08:13
osobně bych řekl, že jsme v mezifázi doby ledové, ale soudruzi mají teplo.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

12.2.2024 12:42 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Pokud prorazí u šlechtění GMO s teplem, je to obecné a mohou šlechtit i proti chladu. Vy máte furt něco proti vědcům.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

13.2.2024 07:11 Reaguje na Slavomil Vinkler
jsou to blázni, který se pořád za něčím honí a je jim jedno, jaké následky tím způsobí.
Etičnost vědecké práce dostává pořádně na prdel a dokonce existují i vědci, které lidi používají jako laboratorní krysi a považují to za normální a že mají právo každou blbost testovat na člověku.
Vědecké práce se zaměřily na to, že mají na vše právo ale žádnou povinnost.
ZKRÁTKA LIBERÁLNÍ SPOLEČNOST BEZ ETIKY A HODNOT nám v mnohém vládne a říká nám, jaK MÁME ŽÍT.
Jsou to magoři, kteří hádají s křišťálovou koulí a pak nám napíšou příbalový leták a jsou si z obliga?
Při vedlejších účincích, řeknou, sorry polibte si řiť, přečtěte si příbalový leták, na kterým se dozvíte, že je to pořádný chemický šit, který víc zabíjí než pomůže.
Odpovědět
JN

Jan Novák

15.2.2024 08:12 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Starý a zmatený muž křičí na nebe.
Odpovědět
Anyr

Anyr

12.2.2024 13:22
Lidstvo spěje k zániku čím dál rychleji. Což o něj, každému co jeho jest, ale je zrůdné, že ve své nabubřelé, pitomé sebestřednosti s sebou vezme vše kolem. A zůstanou tu po něm jen antibiotika, plasty, hormony, radioaktivní kontaminace, nepřirozené genetické experimenty, rozvrácené ekosystémy a nerezové dřezy (-_-)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist