https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/europoslanci-podporili-mirnejsi-regulaci-pro-nektere-geneticky-upravene-rostliny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Europoslanci podpořili mírnější regulaci pro některé genomicky upravené rostliny

7.2.2024 16:30 | ŠTRASBURK (ČTK)
Europoslanci podpořili mírnější regulaci pro některé rostliny, které byly upravené pomocí nových genomických technik. V dnešním hlasování na plenární schůzi ve Štrasburku podpořili návrh Evropské komise, která chce, aby se na rostliny se změnami, které by byly dosažitelné v přírodě či skrze obvyklé šlechtění, nevztahovala přísná pravidla pro geneticky upravené organismy. O tématu se v Evropském parlamentu vedla ostrá debata. Většina českých europoslanců byla v těsném hlasování pro zmírnění omezení.
 

Text podporující zavedení změny podpořilo 307 europoslanců, proti bylo 263. Z 21 českých europoslanců bylo pro 12, pět jich bylo proti, dva se zdrželi a dva nehlasovali.

Za velký úspěch považuje dnešní hlasování europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), která návrh podporovala. "Stěžejní věci v hlasování prošly," řekla Šojdrová, podle které Evropský parlament vyslal signál, že návrh komise podporuje a chce se s členskými státy na jeho znění dohodnout. Podle ní je o rostliny upravené novými genomickými technikami mezi českými zemědělci zájem a na přípravě nové legislativní úpravy se podle ní podíleli i čeští vědci.

Proti hlasovali čeští Piráti. Pirátský europoslanec Mikuláš Peksa označil návrh za děravý a špatně nastavený. "Parlamentní návrh nových pravidel pro genomické šlechtění rostlin umožňuje hodně experimentů, ale zároveň málo řeší prověřování jejich dopadů," uvedl Peksa, který jinak zdokonalování šlechtitelských metod a zapojení vědeckého výzkumu do zemědělství podporuje.

Návrh Evropské komise reaguje na vývoj nových technologií pro zásahy do DNA. Jedná se například o technologie editace genomu, jako je metoda CRISPR-Cas9, která funguje jako genetické nůžky. Podle zastánců jsou tyto technologie výrazně bezpečnější než dosud dostupné technologie pro zásahy do genomu a umožňují rychlejší a přesnější změny než běžné pěstitelské postupy.

Evropská komise navrhovala, aby se vytvořila nová skupina geneticky modifikovaných rostlin, u kterých jsou změny dosažené novými genomickými technikami srovnatelné se změnami, kterých by bylo možné dosáhnout obvyklými metodami šlechtění či které by mohly nastat v přírodě. Na takové rostliny by se vztahovaly mírnější regulace a podle textu komise by se na ně mělo pohlížet jako na konvenční rostliny. Byla by ale povinnost je registrovat.

Dokument předložený komisí upřesňuje, že by do této skupiny spadaly rostliny s maximálně 20 úpravami. V této kategorii by byl také zakázán přenos genetického materiálu mezi druhy, které by nebyly schopny křížení běžnými postupy či v přírodě. Návrh také neumožní, aby za použití nových genomických technik bylo možné pěstovat rostliny v biologickém zemědělství. Poslanci také žádají, aby takové rostliny nebylo možné patentovat.

Rostliny s hlubšími změnami dosaženými novými genomickými technikami by pak podléhaly výrazně přísnější regulaci, která platí pro geneticky modifikované organismy.

V úterý se o záležitosti vedla na plénu ostrá debata. Kritici poukazují na možná zdravotní rizika a nutnost postupovat s opatrností, zastánci pak na možné příznivé dopady na efektivitu zemědělství a větší odolnost modifikovaných rostlin vůči škůdcům, chorobám či změnám klimatu.

O návrhu se bude jednat v takzvaných trialozích mezi zástupci komise, členských států a parlamentu. Konečné hlasování se očekává až po volbách do Evropského parlamentu v červnu.

Ohledně nové úpravy nepanuje jednotný názor ani mezi zemědělci. Unijní oborová centrála Copa-Cogeca návrh podporuje, francouzský svaz Confédération paysanne naopak varuje před "zabitím zemědělské kultury" a negativními dopady na biologické zemědělství, píše agentura AFP.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

8.2.2024 20:16
jak se všichni snaží hádat z křišťálové koule a předhánějí se v návrzích, jak to teda bude s tím na poli?
Všichni si to oteplení představuje podle sebe ale každý ví houby, to totiž předvídat nejde.
Odpovědět
sv

sv

8.2.2024 21:22
Eurounijní regulace GMO je idiotsky přísná. Je ji třeba zcela zrušit.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist