https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyborny-eu-se-nejspise-neshodne-do-voleb-na-genomickych-technikach-slechteni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výborný: EU se nejspíše neshodne do voleb na genomických technikách šlechtění

15.1.2024 00:53 | PRAHA (ČTK)
Výborný poznamenal, že v tématu panuje v Evropě "zmatení pojmů", kdy se tyto genomicky modifikované potraviny zaměňují za vyloženě geneticky modifikované, proto o tom mluví raději spíše jako o nových šlechtitelských technikách.
Výborný poznamenal, že v tématu panuje v Evropě "zmatení pojmů", kdy se tyto genomicky modifikované potraviny zaměňují za vyloženě geneticky modifikované, proto o tom mluví raději spíše jako o nových šlechtitelských technikách.
Na půdě EU se pravděpodobně do konce mandátu současného složení evropského parlamentu a Evropské komise nejspíše nenajde shoda na směrnici týkající se takzvaných genomických technik v zemědělství. Jde o metodu, která má zlepšovat výživové vlastnosti plodin a zvyšovat například jejich odolnost proti chorobám nebo zlepšit výnosy pomocí změn genomu. V EU využití takových plodin doposud není možné. Na konferenci v Senátu to minulý týden řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).
 

Ministr poznamenal, že debata o genomických technikách začala již za českého předsednictví v Radě EU, která začalo v druhé polovině roku 2022. Jde o metodu, kterou podporují vědci. Takzvané molekulární nůžky mohou umožnit vyšlechtění například plodin odolných proti nákazám nebo zlepšit jejich výživové vlastnosti. Výzkumníci se věnují například šlechtěním rajčat odolných proti plísni. Objevily se i výzkumy, které zkoumají, jak snížit množství specifických cukrů ve fazolích, které lidské tělo nedokáže strávit, což by zlepšilo jejich nutriční hodnoty.

Výborný poznamenal, že v tématu panuje v Evropě "zmatení pojmů", kdy se tyto genomicky modifikované potraviny zaměňují za vyloženě geneticky modifikované, proto o tom mluví raději spíše jako o nových šlechtitelských technikách. "Některé státy se, podle mě trochu z nepochopení, těmto technikám brání," doplnil.

Podotkl, že je to cesta, jak v zemědělství reagovat na klimatickou změnu. Na konferenci mimo jiné Zdeněk Žalud z Mendelovy univerzity v Brně upozornil na to, že zemědělství je nejvíce ohrožené změnou klimatu a jeho celosvětová budoucnost záleží na tom, jak se s tím dokáže vyrovnat.

Podle Výborného se ale nepodařilo na tématu genomických technik najít dohodu v takzvaném trialogu, tedy mezi evropským parlamentem, Evropskou komisí a Radou EU. Uvedl, že i za současného belgického předsednictví se pravděpodobně již téma nevyřeší kvůli blížícím se volbám.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

15.1.2024 05:58
Dokud budou EU řídit politici, kteří se bojí jíst DNA, nic se nezmění.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

15.1.2024 06:59 Reaguje na Richard Vacek
proč bychom měli?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

15.1.2024 07:46 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Nevím jak vy, ale já si dávám DNA v jídle několikrát denně.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

15.1.2024 15:41 Reaguje na Richard Vacek
to není argument.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.1.2024 15:49 Reaguje na Jaroslav Řezáč
A co je argument? Vykřiknout NE!, přilepit se k asfaltu nebo posprejovat zeď? Myslím, že osobní příklad je ta nejlepší odpověď, též tak činím.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

15.1.2024 15:45 Reaguje na Richard Vacek
upravovat DNA rostlin nemá se zemědělstvím nic společného. To není o tom, že by jinak rajče nedorostlo ale aby mamonisti měli o to bohatší bankovní konto.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.1.2024 15:50 Reaguje na Jaroslav Řezáč
vedle jak ta jedle
pořád lepší toto řešení, než opakované pojezdy s postřiky
Odpovědět
sv

sv

16.1.2024 19:02 Reaguje na Richard Vacek
Obávám se, vacku, že nikoli politici ale ti co je volí, se bojí jíst DNA. Stačí si přečíst agntiGMO srágory od machačka, jaroslava a jemu podobných. A pak ještě mají tu drzost tvrdit, že jsou proti zeleným.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.1.2024 07:32
"Výborný poznamenal, že v tématu panuje v Evropě "zmatení pojmů", kdy se tyto genomicky modifikované potraviny zaměňují za vyloženě geneticky modifikované"... Ti humanisti do toho vnášejí chaos soustavně, a to i tím, že nedokáží poskládat větu, natož porozumět problematice.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist