https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slavnost-zazit-mesto-jinak-probehne-uz-podesate-slavi-i-novym-sousedskym-webem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slavnost Zažít město jinak proběhne už podesáté. Slaví i novým „sousedským“ webem

17.9.2015 01:06 | PRAHA (Ekolist.cz)
Z jednoho festivalu s najatými umělci na pražském  Smetanové nábřeží v roce 2006 se tak během uplynulých deseti let stala živá sousedská slavnost probíhající napříč republikou
Z jednoho festivalu s najatými umělci na pražském Smetanové nábřeží v roce 2006 se tak během uplynulých deseti let stala živá sousedská slavnost probíhající napříč republikou
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Už podesáté v sobotu 19. září proběhne v Praze sousedská slavnost Zažít město jinak. Během let se akce rozšířila do většiny pražských městských částí i za hranice hlavního města. Letos ulice ožijí v jedenácti městech po celé republice.
 

Zažít město jinak rok od roku roste. „Zatímco loni probíhala v Praze na 45 lokalitách, letos je to 59 lokalit. Zatímco loni se zapojily 4 města, letos je to 11 měst,“ vypočítává Anna Strejcová z Auto*matu.

Z jednoho festivalu s najatými umělci na pražském Smetanové nábřeží v roce 2006 se tak během uplynulých deseti let stala živá sousedská slavnost probíhající napříč republikou. Letos se o víkendu koná také v Ústí nad Labem, Ostravě, Roudnici nad Labem, Českém Krumlově, Mnichově Hradišti, Frýdku-Místku, Havířově, Olomouci, Hradci králové a Krnově.

V Českém Krumlově, kde se akce bude konat poprvé, chtěli organizátoři uspořádat něco svěžího, jiného než běžně organizované historicky laděné akce. A taky přivést do krásného středu města i místní obyvatele, kteří podle organizátorky Barbory Hudečkové do centra moc nechodí, když nemusí.

V každém městě a lokalitě má akce jiný ráz. Zatímco někde se jedná o vskutku sousedskou akci s piknikem a dětskými dílnami, jinde se do ní zapojují i hudebníci, divadelníci nebo tanečníci. V Praze bude například číst Simona Babčáková, hrát Anna Polívková.

Den před slavností, v pátek 18. září dopoledne, projede Prahou také Velká podzimní cyklojízda, organizovaná sdruženími Auto*Mat, Pražské matky a Elpida. Projížďka Prahou proběhne tentokrát v nové mezigenerační podobě. Na kola společně nasednou studenti a pražských středních škol a senioři. “Očekáváme asi 40 seniorů a nejstaršímu bude 76 let,” říká Petra Melingerová z organizace Auto*Mat. Vyjíždět budou cyklisté v 9:30 z Centrálního parku Pankrác, trasa povede přes centrum Prahy na Rohanský ostrov a zpět do Café Na půl cesty na Pankráci.  

Pro zájemce o organizování podobných akcí spustil Auto*mat v těchto dnech nové stránky Zažít město normálně. Web má provést organizátory všemi administrativními kroky a nástrahami
Pro zájemce o organizování podobných akcí spustil Auto*mat v těchto dnech nové stránky Zažít město normálně. Web má provést organizátory všemi administrativními kroky a nástrahami
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz

Zažít město normálně

Pro zájemce o organizování podobných akcí spustil Auto*mat v těchto dnech nové stránky Zažít město normálně. Web má provést organizátory všemi administrativními kroky a nástrahami uspořádání nekomerční sousedské aktivity od začátku do konce.

„Web se snaží jednak zpřehlednit pro případného zájemce současnou legislativu a umožnit někomu, kdo se s tím třeba ještě nesetkal, vyznat se v jednotlivých krocích, které jsou nutné k tomu, aby mohl třeba udělat zábor veřejného prostoru,“ říká Martin Šotola, koordinátor Zažít město jinak. I pouhé domluvení záboru není podle něj totiž úplně snadnou záležitostí a případného zájemce může dopředu odradit.

Protože se pravidla pro pořádání podobných akcí navíc liší v různých obcích i městských částech, bude Auto*mat na manuálu spolupracovat se zástupci jednotlivých úřadů. První manuál vzniká ve spolupráci s Prahou 7.

Kromě manuálu pro pořadatele bude nový web informovat o konání sousedských akcí a představí úspěšné slavnosti odehrávající se v podobném duchu, například Korso Krymská, Františkovy lásky nebo Rozehrané Janáčkovo nábřeží.


reklama

 
Další informace |
Zdeňka Vítková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist