https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovensko-chysta-plosne-cipovani-psu-i-omezeni-pro-cirkusy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovensko chystá plošné čipování psů i omezení pro cirkusy

27.6.2017 02:00 | BRATISLAVA (ČTK)
"Chceme vytvořit systém v boji proti množitelům a proti týrání zvířat a zároveň chceme vnést pořádek do evidenci psů. Do několika let chceme dosáhnout stavu, aby útulky nebyly plné. Budeme umět hned identifikovat majitele, je to i první krok v boji proti množitelům psů," uvedla Matečná. / ilustrační foto
"Chceme vytvořit systém v boji proti množitelům a proti týrání zvířat a zároveň chceme vnést pořádek do evidenci psů. Do několika let chceme dosáhnout stavu, aby útulky nebyly plné. Budeme umět hned identifikovat majitele, je to i první krok v boji proti množitelům psů," uvedla Matečná. / ilustrační foto
Foto | JenniGut / Pixabay
Slovensko chce zavedením povinného čipování psů omezit činnost takzvaných množitelů psů a zabránit týrání těchto zvířat. Změnou zákona plánuje také zakázat vystupování vybraných druhů zvířat na cirkusových představeních. Novinářům to včera řekla ministryně zemědělství Gabriela Matečná.
 

"Chceme vytvořit systém v boji proti množitelům a proti týrání zvířat a zároveň chceme vnést pořádek do evidenci psů. Do několika let chceme dosáhnout stavu, aby útulky nebyly plné. Budeme umět hned identifikovat majitele, je to i první krok v boji proti množitelům psů," uvedla Matečná. Čipování budou podléhat i již žijící psi.

Majitelé psů po schválení připravované novely zákona o veterinární péči budou také také muset nahlašovat změnu vlastníka psa. Za nedodržení zákona ministerstvo navrhlo pokuty pro občany do 800 eur (21.040 korun) a pro firmy až do 3500 eur (92.050 korun).

Podle předlohy veterinární lékaři v případě podezření z týrání zvířat budou moci vstupovat na soukromé pozemky i bez asistence policie. V případe potvrzení podezření na týrání veterináři zvířata majiteli odeberou. Nově by zvířata měla ve slovenském zákonu získat status živého tvora, zatímco v současnosti jsou považována za věc.

Slovenské ministerstvo také počítá se zavedením zákazu pro vybraná zvířata vystupovat v rámci drezury v cirkusových manéžích. Podle ministryně cílem změny je zajistit ochranu divoce žijících druhů zvířat před jejich zneužíváním.

Detaily ohledně ochrany cirkusových zvířat upraví ministerstvo ve vyhlášce po schválení návrhu zákona. Šéf veterinární a potravinové správy Jozef Bíreš uvedl, že zákaz veřejného vystupování zvířat v rámci cirkusových čísel by se mohl vztahovat na lvy, tygry či slony.

Na Slovensku v současnosti nemá své sídlo zaregistrovaný žádný cirkus, představení v zemi organizují cirkusy například z České republiky.

Zakročit proti množitelům psů chtěli změnou zákona už dříve poslanci, kteří také schválili příslušný zákon. Po kritice odborníků i úřadů, že norma by poškodila zejména poctivé chovatele, zákon vetoval prezident Andrej Kiska. Sněmovna při opětovném projednání zákona veto hlavy státu neprolomila. Poslanecká předloha počítala kromě jiného s tím, že chovatelé by v případě prodeje psů museli mít živnostenské oprávnění. Tuto podmínkou zmiňovaný návrh ministerstva zemědělství již neobsahuje.

Někteří odborníci dlouhodobě upozorňovali na případy, že psi za účelem chovu štěňat žijí v nevyhovujících podmínkách, bez veterinárního vyšetření a vhodné stravy. Několik podezřelých případů převozu štěňat ze Slovenska v minulosti vyšetřovali například policisté v Rakousku či Itálii.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist