https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/smutna-oslava-svetoveho-dne-zivotniho-prostredi-100-tisic-zabitych-slonu-tisic-zavrazdenych-rangeru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Smutná „oslava" Světového dne životního prostředí: sta tisíce upytlačených zvířat, tisíc zavražděných rangerů

5.6.2016 01:49 | PRAHA (Ekolist.cz)
Divocí sloni, nosorožci, orangutani, šimpanzi, ale i méně ikonická zvířata nám doslova mizejí před očima, bije na poplach OSN
Divocí sloni, nosorožci, orangutani, šimpanzi, ale i méně ikonická zvířata nám doslova mizejí před očima, bije na poplach OSN
Svět si 5. června připomíná Světový den životního prostředí. K oslavám ale mnoho důvodů není. OSN při této příležitosti upozorňuje na globální problém ilegálního obchodu s divokou přírodou.
 

Podle dat OSN patří obchodování s divokými zvířaty a rostlinami společně s drogami, zbraněmi a lidmi k nejvýnosnějším ilegálním byznysům na světě. Každý rok se v něm otočí 15-20 miliard USD ročně. Zabíjení zvířat a pašování bohatství divočiny má neblahý vliv na ekonomiku a ekosystémy, živí organizovaný zločin a korupci všude ve světě, připomíná OSN.

Cílem kampaně OSN k Světovému dni životního prostředí je vyburcovat světovou veřejnost k osobní odpovědnosti tak, aby byla snížena na nulu poptávka po produktech z divočiny. „Je nutné, aby si mnohem více lidí uvědomilo, jak tento špinavý ilegální byznys poškozuje životní prostředí, živobytí lidí i bezpečnost. Více informovanosti přiměje vlády a mezinárodní organizace přijmout a uvést v platnost tvrdší zákony a zakročit proti těm, kdo by je i dál chtěli porušovat," uvádí OSN.


Přečtěte si článek Proč je Česko tranzitní zemí lukrativního pašování sloních klů, nosorožčích rohů a tygřích vývarů?


Obchod se zvířaty, rostlinami a produkty divoké přírody má ničivý dopad na biodiverzitu a přírodní dědictví. Ohrožuje celé druhy. Symbolem zločinů ohrožujících divokou přírodu se stali sloni, nosorožci, tygři, gorily a mořské želvy, mezi méně známé oběti patří zoborožec štítnatý a luskouni, divoké orchideje nebo tropické dřeviny. V roce 2011 vyhynul ve Vietnamu vzácný nosorožec jávský a téhož roku zmizeli v Kamerunu poslední západoafričtínosorožci černí. Šimpanzi vymizeli v Gambii, Burkině Faso, Beninu a Togu.

Za poslední desetiletí z divoké přírody zmizelo víc než milion luskounů
Za poslední desetiletí z divoké přírody zmizelo víc než milion luskounů

Mezi lety 2010-2012 bylo podle dat OSN vybito 100 tisíc afrických slonů z 500tisícové populace. Jen v loňském roce zabili pytláci 1 338 nosorožců. Za poslední desetiletí z divoké přírody zmizelo víc než milion luskounů. Roční objem ilegálního, neohlášeného a neregulovaného rybolovu se odhaduje na 11 – 26 milionů tun ryb. Finanční hodnota tohoto ilegálního byznysu dosahuje 10 – 23 miliard USD. V důsledku se zásoby ryb vyčerpávají, ceny rybího masa zvyšují a rybáři přicházejí o obživu.

Podle údajů organizace Thin Green Line zavraždili pytláci během posledních 10 let tisíc pracovníků národních parků.

Naopak ochrana divoce žijících zvířat a ekosystémů přinesla prostřednictvím cestovního ruchu subsaharské Africe jen v roce 2012 více než 36 miliard USD a tvořil 7 % HDP. Odhaduje se, že každá živá gorila znamená pro Ugandu 1 milion USD ročně na zisku z turismu. Rwanda, známá svými horskými gorilami, vydělala v roce 2014 na ekoturistice 304 milionů dolarů.

Světový den životního prostředí si lidé připomínají od roku 1974, a to především osvětou v ochraně životního prostředí. Do kampaní se zapojuje více než 100 zemích.

Líbí se Vám článek? Přispějete na další?

       

reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist