https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovni-vybor-schvalil-rozpocet-mzp-kritizoval-ale-jeho-formu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovní výbor schválil rozpočet MŽP, kritizoval ale jeho formu

4.11.2015 14:25 | PRAHA (ČTK)
MŽP postupně snižuje počet zaměstnanců. Nejpočetnějšími resortními organizacemi jsou Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), pak Agentura ochrany přírody a krajiny a Česká inspekce životního prostředí
MŽP postupně snižuje počet zaměstnanců. Nejpočetnějšími resortními organizacemi jsou Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), pak Agentura ochrany přírody a krajiny a Česká inspekce životního prostředí
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Sněmovní výbor pro životní prostředí schválil rozpočet ministerstva životního prostředí pro příští rok. Příjmy a výdaje jsou téměř vyrovnané, příjmy činí 9,23 miliardy korun a výdaje 9,4 miliardy Kč. Stejně prošel rozpočet Státního fondu životního prostředí a Českého báňského úřadu. Řada poslanců však poukázala na to, že je návrh rozpočtu MŽP a fondu a jeho odůvodnění oproti předchozím letům nepřehledný a nedostatečný.
 

Poslanec Jan Zahradník (ODS) kritizoval, že se jednání neúčastnil ministr Richard Brabec (ANO). Zpochybnil i navýšení peněz pro nevládní organizace. Na formální nedostatky rozpočtu upozornila i například poslankyně Marie Pěnčíková (KSČM). Zahradník navrhl vrátit rozpočet na ministerstvo k přepracování, ale nenašel mezi členy výboru podporu.

MŽP postupně snižuje počet zaměstnanců. Nejpočetnějšími resortními organizacemi jsou Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), pak Agentura ochrany přírody a krajiny a Česká inspekce životního prostředí.

Příjmy MŽP pro rok 2016 ve výši 3,3 miliardy půjdou z evropských fondů a finančních mechanismů a 5,7 miliardy korun budou předpokládané příjmy z emisních povolenek, které oproti letošku vzrostly o 25 procent.

Podle státního tajemníka MŽP Jana Landy poputují příští rok v rámci výdajů 3,3 miliardy korun z evropských peněz, 2,85 miliardy z prodeje emisních povolenek a 3,24 miliardy poslouží především na provoz resortních organizací.

Landa oponoval Zahradníkovi, že peníze v kapitole pro nevládní organizace míří na enviromentální vzdělávání a záchranné stanice pro handicapované živočichy. Právě ty měly v poslední době obavy o svou budoucnost. "V porovnání s rokem 2015 došlo (v této kapitole) k nárůstu o 12 milionů korun na celkových 32 milionů," řekl Landa. Peníze naopak klesnou ČHMÚ a České geologické službě, které ukončily některé projekty. Výdaje resortu podle Landy nejvíce směřují do zvyšování kvality ovzduší v lidských sídlech, jde o známé "kotlíkové dotace" a další úspory energií.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist