https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-zrusil-rozhodnuti-o-pruzkumu-2-mist-pro-uloziste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud zrušil rozhodnutí o průzkumu v lokalitách Horka a Kraví hora

5.3.2018 07:00 | PRAHA (ČTK)
Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v ČR vzniknout do roku 2065. Náklady na jeho stavbu a provoz mají podle dřívějších informací dosáhnout zhruba 111 miliard korun. Nyní se vyhořelé palivo z jaderných bloků ukládá do meziskladů přímo v areálech elektráren. / Ilustrační foto
Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v ČR vzniknout do roku 2065. Náklady na jeho stavbu a provoz mají podle dřívějších informací dosáhnout zhruba 111 miliard korun. Nyní se vyhořelé palivo z jaderných bloků ukládá do meziskladů přímo v areálech elektráren. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | SÚRAO
Městský soud v Praze tento týden zrušil rozhodnutí státu o platnosti průzkumných území pro vyhledávání místa úložiště jaderného odpadu v lokalitách Horka a Kraví hora. Žalobu týkající se území Čihadlo naopak jiný senát téhož soudu zamítl. V pátek to sdělili zástupci Platformy proti hlubinnému úložišti. Obce a spolky v platformě postup státu při hledání úložiště dlouhodobě kritizují. Podle Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) není stanovení průzkumných území pro sběr dat k hodnocení míst pro úložiště nutné. Potřebné je až před samotným výběrem lokalit.
 

V páteční tiskové zprávě platforma uvedla, že na rozhodnutí od roku 2015 čekají žaloby proti stanovení ještě dalších čtyř průzkumných území Březový potok, Čertovka, Hrádek a Magdaléna. Celkem žalobu proti rozhodnutí ministra životního prostředí o platnosti průzkumných území pro geologické práce při vyhledávání místa hlubinného úložiště jaderného odpadu podalo 18 obcí a šest spolků, dodaly.

"Zrušení platnosti průzkumného území na dvou lokalitách vnáší další problém do problematiky vyhledávání vhodného místa pro hlubinné úložiště. Používat takto získaná data při výběru by nebylo fér. Už roky říkáme, že je nutné nejprve jasně dohodnout pravidla a pak vést transparentní proces hledání. Neděje se ani jedno," uvedl v pátek Edvard Sequens z ekologického sdružení Calla. "Bez znalosti kompletního rozsudku a jeho odůvodnění je nyní velmi odvážné spekulovat, zda může, či nemůže doposud získaná data SÚRAO používat," sdělila mluvčí správy Nikol Novotná.

Podle mluvčího ministerstva životního prostředí Marka Čiháka nemá ministerstvo odůvodnění ani jednoho ze tří rozsudků k dispozici. "Víme, že v jednom případě soud žalobu obcí zamítl, ve dvou předchozích případech potvrdil. Nelze aktuálně na základě dostupných, téměř žádných informací vyvozovat, co rozsudky soudů znamenají, popřípadě jaký bude postup ministerstva," uvedl Čihák.

"Je zvláštní, když soud ve dvou případech rozhodne v neprospěch ministerstva životního prostředí - lokality Horka, Kraví hora, a naopak ve velmi podobném případě - lokalita Čihadlo - rozhodne ve prospěch ministerstva," uvedla mluvčí SÚRAO.

Na začátku února správa stáhla svoje žádosti o prodloužení doby platnosti průzkumných území pro hledání úložiště. Mluvčí tehdy řekla, že úřad doufá, že tento krok přispěje ke zklidnění atmosféry kolem výběru lokality úložiště. Hodnocení jednotlivých lokalit pro možné úložiště ale pokračuje. "Naším hlavním úkolem pro letošní rok je zúžit počet potenciálních lokalit na čtyři," uvedla v pátek Novotná. Verdikt soudu nemá podle ní na postup při zužování počtu lokalit vliv.

Mezi zvažované lokality pro stavbu úložiště patří Čertovka na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Březový potok poblíž Horažďovic v Plzeňském kraji, Magdaléna na Táborsku, Čihadlo na Jindřichohradecku, Hrádek na Jihlavsku, Horka na Třebíčsku a Kraví Hora na Žďársku. Geologický výzkum byl zahájen také v okolí obou tuzemských jaderných elektráren v Dukovanech a Temelíně. Čtyři lokality mají letos postoupit do užšího výběru, finální lokalita pro úložiště má být vybrána v roce 2025. Nynější vláda v demisi v programovém prohlášení uvedla, že výstavbu úložiště zajistí.

Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v ČR vzniknout do roku 2065. Náklady na jeho stavbu a provoz mají podle dřívějších informací dosáhnout zhruba 111 miliard korun. Nyní se vyhořelé palivo z jaderných bloků ukládá do meziskladů přímo v areálech elektráren.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist