https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spanelska-galicie-jede-z-95-na-elektrinu-z-obnovitelnych-zdroju
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Španělská Galicie jede z 95 % na elektřinu z obnovitelných zdrojů

26.12.2011 01:02 | PRAHA/SANTIAGO DE COMPOSTELA (Ecomonitor)
Místní vláda se soustředí jak na zvýšení energetické účinnosti a úspory, tak na diverzifikaci zdrojů.
Místní vláda se soustředí jak na zvýšení energetické účinnosti a úspory, tak na diverzifikaci zdrojů.
Plán, že energetika španělské Galicie bude v roce 2015 z 95 % pocházet z obnovitelných zdrojů energie, se podařilo splnit o pět let dříve, informuje server Ecoticias.com
 

Vyplynulo to ze studie Galicijského energetického institutu (Instituto Enerxético de Galicia, Inega), zřízeného galicijským ministerstvem financí a průmyslu. Studie říká, že v roce 2010 bylo 94,5 % elektrické energie spotřebované v Galicii z obnovitelných zdrojů.

Javier Guerra ve své zprávě vysvětluje, že toto číslo znamená téměř pětinásobek cíle stanoveného Evropskou unií pro daný rok.

Podle galicijské vlády, označované jako Xunta, toto číslo také představuje dvojnásobek španělského průměru za rok 2010, který byl 40,4 %. Galicie tak skoro o pět let dřív dosáhla cíle stanoveného vládou pro rok 2015, kdy měla tato autonomní oblast spotřebovávat z 95 % elektřinu z obnovitelných zdrojů.

Galicijské ministerstvo financí a průmyslu ujišťuje, že podpora obnovitelné energie je jedním z klíčových bodů energetické politiky. Xunta se také soustředí jak na zvýšení energetické účinnosti a úspory, tak na diverzifikaci zdrojů.

Galicijská vláda například realizovala program, v jehož rámci bylo vyhlášeno výběrové řízení na 2325 MW větrných elektráren, jež by Galicii posunuly v roce 2012 na 6500 MW ve větrné energii.

Podle zprávy „Casi el 95% de la electricidad consumida en Galicia en 2010 procedió de fuente ronovables“ zveřejněné na serveru Ecoticias.com dne 7. prosince 2011.


reklama

 
Petr Vadas Mazanec

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist