https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stromem-roku-2016-se-stala-lipa-z-lipky-na-chrudimsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stromem roku 2016 se stala lípa z Lipky na Chrudimsku

21.10.2016 01:08 | PRAHA (Ekolist.cz)
K lípě se podle místních váže řada doložitelných událostí i nejrůznějších pověstí. Říká se, že pod ní tábořil Jan Žižka nebo že zde krátkou dobu pobýval Jan Amos Komenský. Traduje se také, že láska partnerů, kteří se pod památnou lípou pomilují, bude nesmrtelná a přečká veškerá životní úskalí
K lípě se podle místních váže řada doložitelných událostí i nejrůznějších pověstí. Říká se, že pod ní tábořil Jan Žižka nebo že zde krátkou dobu pobýval Jan Amos Komenský. Traduje se také, že láska partnerů, kteří se pod památnou lípou pomilují, bude nesmrtelná a přečká veškerá životní úskalí
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Naděžda Gutzerová, Lenka Mitrenga, Ludvík Plašil / Strom roku
U příležitosti Dne stromů vyhlásila Nadace Partnerství výsledky celostátní ankety Strom roku. Vítězkou jubilejního 15. ročníku ankety se stala 800 let stará lípa z Lipky u Horního Bradla na Chrudimsku. Soutěž ovládla s více než 55 tisíc zaslanými hlasy. Druhé místo obsadily břestovce z Ústí nad Labem s téměř 22 tisíci hlasy, třetí v pořadí skončil dub z jihočeských Borovan s téměř 16 tisíci hlasy, uvedli organizátoři z Nadace Partnerství.
 

Vítězná lípa roste u cesty směřující od panského sídla na Lipce k místu bývalého hřbitova, které je dnes upravené jako hrobka původních majitelů panství Kustošů. Ti tu své První panské sídlo postavili již ve 13. století, a tak lípa stará přibližně 800 let vítala na svět mnoho narozených na Lipce a pak je zase vyprovázela při jejich poslední cestě. K lípě se podle místních váže řada doložitelných událostí i nejrůznějších pověstí. Říká se, že pod ní tábořil Jan Žižka nebo že zde krátkou dobu pobýval Jan Amos Komenský. Traduje se také, že láska partnerů, kteří se pod památnou lípou pomilují, bude nesmrtelná a přečká veškerá životní úskalí.

Zástupci lípy na Lipce včera v Otevřené zahradě v Brně převzali slavnostní ocenění, poukaz na odborné ošetření lípy od firmy Prostrom Bohemia a Cenu ASEKOL v podobě venkovní solární dobíjecí stanice. Lípa bude navíc jako vítěz národní ankety Českou republiku zastupovat v mezinárodním kole ankety Evropský strom roku 2017.

Anketa Strom roku je charitativním projektem, hlasování je proto zpoplatněné. „Jednotlivé finálové stromy bylo možné podpořit zasláním dárcovských SMS nebo koupí hlasovacích archů. Letošní výtěžek je vyšší než 175 tisíc korun a rozdělí se mezi dvanáct finalistů podle toho, kolik se pro každý strom podařilo nasbírat. Navrhovatelé pak finance použijí k péči o stromy, úpravě jejich okolí nebo výsadbě nových stromů,“ vysvětluje koordinátorka ankety Andrea Krůpová z Nadace Partnerství.

Novinkou letošního ročníku byla možnost hlasovat také prostřednictvím recyklace starého mobilu. Za každý takto odevzdaný mobil získal finálový strom 20 hlasů navíc. Zástupci lípy z Lipky jich vysbírali více než 2 tisíce, a tak si zároveň vysloužili Cenu ASEKOL v podobě venkovní solární dobíjecí stanice. Celkem se podařilo předat k recyklaci více než 6 tisíc telefonů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist